Rechter Lucy Koh wacht toch niet het hoger beroep af in de eerste rechtszaak van Apple versus Samsung en vice versa. De twee bedrijven hebben elkaar aangeklaagd, waarbij Apple in eerste instantie een flinke overwinning bij de jury heeft geboekt. De forse boete die de jury heeft opgelegd, is door de rechter echter bijna gehalveerd. Dat temperen van Apple's overwinning gebeurde begin deze maand.

Apple: geen overlap

Kort daarvoor (in februari) spande de iPhone-maker een tweede rechtszaak tegen Samsung aan, waar gelijk een tegenaanklacht van de Zuid-Koreaanse elektronicaproducent tegenover kwam te staan. De twee concurrenten nemen daarbij nieuwere smartphones en tablets van elkaar op de korrel. Die tweede rechtszaak gaat toch door, meldt de internationale nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG.

Samsung had geprotesteerd dat de tweede zaak overlap heeft met de eerste, en dat het dus beter is om het hoger beroep af te wachten. De rechter leek daar eerst wel voor te voelen. Apple spreekt tegen dat er overlap is en de rechter gaat daarin toch mee. De Californische magistraat geeft het groene licht voor de tweede rechtszaak. Zij legt de twee bedrijven daarbij wel aan banden. Elk mag maximaal vijfentwintig patentclaims en patentschendende producten aandragen.

Fikse kluif voor jury

Verder beperkt zij het aantal experts dat elk van de twee strijdende partijen mag aandragen. De grens ligt op vijftig expertgetuigen per bedrijf. In de eerste rechtszaak werd de jury van gewone burgers overdonderd en murw gemaakt met een stortvloed aan technische en juridische informatie, afkomstig van een veelvoud aan deskundigen.