De deur voor concurrentie op de kabel staat hiermee een stuk verder open. Het CBb heeft alle bezwaren ongegrond verklaard.

UPC was onder meer van mening dat de OPTA in het aangepaste marktanalysebesluit van eind vorig jaar niet voldoende heeft onderbouwd dat er behoefte bestaat aan het inkopen van kale netwerkcapaciteit door nieuwe bedrijven. Deze kunnen dan als distributeur radio- en televisieprogamma's aanbieden over de analoge kabel.

Tijdens de zitting liet UPC weten dat zij vrezen dat nieuwkomers zoals Youca de gehuurde kabelcapaciteit niet voor de doorgifte van het signaal gaan gebruiken, maar voor wederverkoop. Het college kon zich hier niet in vinden, maar liet wel weten dat Youca de plannen goed moet onderbouwen voordat zij deze bij de OPTA indienen.

De telecomwaakhond wil de kabelmarkt openbreken om meer aanbieders toegang te geven en de regionale monopolies van Ziggo en UPC te doorbreken.

Steun voor Youca

Youca, die naast kabelreuzen Ziggo en UPC de Nederlandse analoge televisiemarkt op wil, denkt eind volgend jaar de eerste diensten te kunnen aanbieden. Wel zijn er nog een hoop beren op de weg, zegt mede-oprichter Harry Kramer. 'Het gaat nu nog om de voorwaarden, en ik denk dat daar nog hard om gevochten zal moeten worden', zegt hij tegenover Webwereld. De geplande toetreding heeft Youca nu verschoven naar eind 2009, vanwege de juridische procedures die wellicht nog komen gaan.

Deze aanstaande zaken ziet hij met vertrouwen tegemoet. 'Bijna iedereen steunt ons: de politiek, de burgers, de OPTA en nu ook de rechter', laat hij weten.

Nieuwe procedures

De OPTA verwacht dat UPC de mogelijkheden om nieuwe processen te beginnen en de zaken nog meer te vertragen niet onbenut zal laten. 'De belangen zijn groot, dus ik verwacht van wel', zegt OPTA-woordvoerster Cynthia Heijne.

De telecomwaakhond heeft een nieuwe kabelmarktanalyse opgesteld, waarin onder meer staat hoe de concurrentie bevorderd moet worden. Deze gaat begin januari naar Brussel toe en moet in maart in werking treden, als de huidige besluit verloopt. Onzeker is nog of de Europese Commissie de plannen goedkeurt. De OPTA verwacht van wel, omdat ze met hetzelfde bijltje hebben gehakt bij het openbreken van de telefoniemarkt.

Tegen het nieuwe kabelmarktbesluit kan UPC weer in beroep gaan.

UPC was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. De baas van UPC Nederland trok vorige week nog fel van leer tegen de OPTA en de KPN. Ook de vereniging van kabelbedrijven hekelt het openbreken van de kabelmarkt.