Waarom het Hof het vonnis vernietigde is nog onduidelijk. Telecomwaakhond Opta heeft het vonnis nog niet ontvangen. "Wat verder de redenen zijn is voor ons nog gissen", zegt een woordvoerster van de telecomautoriteit tegen Webwereld.

De rechter besliste in juli vorig jaar in een kort geding dat Pretium Telecom niet langer met de naam van de OPTA mocht leuren om potentiële klanten over de streep te trekken. Callcenter-medewerkers van de onderneming wekten aan de telefoon de indruk dat er toestemming zou zijn van de OPTA voor de handelspraktijken van het bedrijf. Dat werd duidelijk in het televisieprogramma TROS Radar van 29 september 2008. Hierop volgde op 2 oktober een sommatie om Pretium te dwingen de naam van de toezichthouder niet meer te gebruiken.

Juridische missers

Later dat jaar ging Pretium opnieuw onderuit in een zaak die de Opta aanspande. Dit ging om het verstrekken van inzage in telemarketinggesprekken. Pretium weigerde die bij een eerdere vordering te verstrekken. De rechter oordeelde dat de telecomwaakhond wel inzage moest krijgen. De aanleiding voor het onderzoek van OPTA was een advertentie van Pretium in een aantal landelijke dagbladen getiteld: “Consumentenautoriteit manipuleerde met zogenaamde klachten en onderzoeksresultaten." Daarin werden gesprekken van telenmarketeers van Pretium weergegeven die niet voldeden aan de regels.

De Opta heeft de laatste tijd meer juridische missers te verduren gehad. De rechter tikte Opta op de vingers omdat de toezichthouder onterecht een bedrijf en een persoon beboete in de grootste spywarezaak in ons land over het programma DollarRevenue. Drie anderen zijn wel schuldig.

Ook in een zaak tegen een Bredase thuiswerkspammer oordeelde de rechter onlangs in het nadeel van de telecomwaakhond. De boete van 240.000 euro werd afgewezen.