NOS.nl trok op de dag van het ongeluk met het vliegtuig van Turkish Airlines het hoogste aantal bezoekers ooit. In totaal wisten ruim 1 miljoen unieke bezoekers de weg naar NOS.nl te vinden, zegt internetchef Roeland Stekelenburg van de NOS tegen Webwereld. Het vorige record stond op 867 duizend rond de Olympische Spelen vorig jaar. Op normale nieuwsdagen ligt het aantal unieke bezoekers volgens Stekelenburg rond de 420 duizend.

Nu.nl telde woensdag ongeveer 20,2  miljoen pageviews. Hoofdredacteur Laurens Verhagen van Nu.nl laat donderdagochtend weten dat ook dit het hoogst gemeten ooit is. Het vorige record werd gehaald op de dag van de Joran van der Sloot-uitzending van Peter R. de Vries (18 miljoen pageviews). 

Piek

Bij de NOS passeerde het aantal pageviews de tien miljoen. Stekelenburg spreekt liever niet over pageviews, omdat die volgens hem minder zeggen over het werkelijke bereik van een site, terwijl 'unieke bezoekers' dat wel doen.  "De piek lag tussen 11 en 14 uur met 300 duizend pageviews per uur. Na het Acht Uur Journaal was er opnieuw in een piek in de bezoekcijfers te zien", vertelt Stekelenburg woensdagavond laat.

De NOS.nl-homepage was goed voor 21 procent van de bezoeken, gevolgd door Teletekstpagina 100/101 (7 procent) en themakanaal Journaal24 (6%). Van alle NOS-bezoekers kwam 85 procent uit Nederland. Er werden ruim honderdduizend Journaals on-demand bekeken.

Videoservers onderuit

Door de toeloop kampte de NOS twee uur lang met capaciteitsproblemen bij het tonen van met name videobeelden. De video- en audiofragmenten op de NOS-site en de live stream van Journaal24 waren volgens Stekelenburg bijna twee uur niet goed op te vragen. "Data-intensieve diensten zoals video hebben er bijna een uur uitgelegen. De voorpagina van NOS.nl zelf is niet uit de lucht geweest. De eerstelijns nieuwsvoorziening is nooit in gevaar geweest. Onze infrastructuur is namelijk zo ingericht dat eerst de minder belangrijke onderdelen en zware multimedia-onderdelen eruit gaan als het te druk wordt."

Vooral de stream van themakanaal Journaal24 bleek populair. "Buitenlandse sites, blogs en twiteraars linkten daar dit keer vaak naar. Met als gevolg dat het te druk werd." Volgens Stekelenburg stonden tegenover 621 duizend pageviews op Journaal24 maar 65 duizend opgestarte videostreams. "Mensen zouden dus tien keer moeten refreshen om iets te zien."

Volgens de internetchef zijn er woensdag weer 'veel lessen voor de toekomst geleerd' over het opvangen van grote bezoekersstromen. In de loop van de middag werd ijlings een flinke verbetering doorgevoerd in de technische architectuur, waar de omroep ook later nog veel aan heeft.

Foto's bezoekers

Nieuwssites maakten woensdag ook massaal gebruik van foto's en filmpjes die door bezoekers werden ingestuurd. Nu.nl wist kreeg honderden foto's binnen via Nufoto.nl. Daarvan zijn er volgens hoofdredacteur Laurens Verhagen vijf verkocht aan het ANP, Associated Press en Sky News. "De maker krijgt hier het totale bedrag van: wij verdienen niets." Nufoto.nl trok woensdag 500.000 pageviews.

De NOS maakte volgens Roeland Stekelenburg ook 'op grote schaal' gebruik van door het publiek ingestuurd materiaal. De omroep gebruikte uiteindelijk van alle inzendingen zo'n tweehonderd foto's en filmpjes.

Google Earth

De vluchtroute van het neergestorte vliegtuig van Turkish Airlines is sinds woensdagavond ook terug te zien op Google Earth. Meetinstituut Geluidsnet en Platform Vlieghinder Regio Castricum hebben transpondergegevens van de vlucht TK1951 bij elkaar gebracht. Het resultaat is een KML-bestand die in Google Earth is te bekijken. Daarbij zijn ook de hoogteverschillen tijdens het laatste deel van de fatale vlucht goed te zien.

Curieus is dat in Google's fotobeelden in Earth en Maps op de Polderbaan van Schiphol, die het Turkse toestel niet haalde, precies een vliegtuig te zien is tijdens een landingsprocedure. Die luchtfoto is gemaakt in mei 2004.