ASML gaat als een speer. Het concern, dat technologie ontwikkelt om computerchips te fabriceren, rapporteert een recordomzet voor 2011 van 5,6 miljard euro en een nettowinst van 1,5 miljard. Ter vergelijking: in 2010, en dat was al een spectaculair hersteljaar na crisisjaar 2009, was de omzet 4,5 miljard en de winst 1 miljard euro.

Het concern weet steeds meer geavanceerde chipmachines te slijten aan partijen als Intel en Samsung. De machines kosten tientallen miljoenen euro's per stuk.

Voorop in de nanocyclus

Onder meer door gebruik van extreem ultraviolet licht (EUV) kunnen de ASML-machines steeds nauwkeuriger patronen belichten, tot op enkele nanometers. Dit proces heet lithografie, en het eindresultaat vormt de geëtste platen (wafers) waarmee chips laag voor laag worden gebakken.

Deze miniaturisering is cruciaal omdat met deze machines de geheugenchips en processors van morgen en overmorgen worden gefabriceerd.

Economische barometer

Omdat ASML voorop loopt in deze cyclus van steeds nieuwe en kleinere chips, is het bedrijf een belangrijke barometer voor de gehele ict-industrie.

Het concern werd dan ook als eerste zwaar getroffen door de crisis in 2009, maar kwam in 2010 weer sterk uit het dal, wat leidde tot topjaar 2011. Eric Meurice, ceo van ASML, verwacht dat de sterke groei in elk geval de eerste helft van 2012 nog aanhoudt.