De problemen op de harde schijf-markt lijken definitief voorbij. De levering voor de pc-markt zal dit jaar zelfs tot een recordhoogte stijgen, zo blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau IHS iSupply.

Het onderzoeksbureau voorspelt een recordlevering van 524 miljoen opslagschijven, dankzij het herstel aan de productiekant en de komst van Windows 8. De komende jaren zal de markt langzaamaan verder groeien tot ruim 575 miljoen schijven in 2016.

Stimulans dankzij Windows 8

De groei wordt veroorzaakt door steeds meer behoefte aan opslagruimte bij consumenten en de positieve invloed die Windows 8-apparaten en notebooks gaan geven. Daarnaast is er een alsmaar toenemende behoefte van consumenten aan veel opslagruimte voor gedownloade media zoals films en muziek, schrijft het onderzoeksbureau.

Bovendien zijn de langdurige problemen aan de productiekant, veroorzaakt door overstromingen in Thailand 2011, verleden tijd. De problemen op de hdd-markt ontstonden vorig jaar na grote overstromingen in Thailand, dat goed is voor bijna de helft van de wereldwijde productie in harde schijven. Er ontstond grote schaarste, met een duizelingwekkende prijsexplosies tot gevolg.

Prijzen hooggehouden

Ook toen de productie weer enigszins op gang kwam, bleef de prijs op de consumentenmarkt overigens onveranderd hoog. Dat kwam vermoedelijk door de vaste contracten van zakelijke klanten, die een groot deel van de wel beschikbare harde schrijvenproductie opeisten. Leveranciers pakten daardoor bij de verkoop aan consumenten recordmarges van ruim 25 procent.