Een embedded hypervisor draait direct op de hardware van de server, zonder tussenkomst van een besturingssysteem zoals bij de huidige generatie nog het geval is. VMware en XenSource bieden al sinds vorig jaar een embedded hypervisor. Serverfabrikanten ondersteunen sinds een jaar flash-drives waardoor bedrijven de software direct van een USB-geheugensleutel kunnen draaien. Een gemiddelde embedded applicatie is zo'n 40MB groot.

Red Hat zelf biedt sinds de introductie van Red Hat Enterprise Linux 5 in maart vorig jaar ondersteuning voor de Xen open source virtualisatie-technologie. Deze functioneert tevens als virtualisatieplatform voor besturingssystemen van onder meer Novell, Sun Microsystems en Oracle.

Vergangen KVM met Xen

Hoewel Xen daarmee de defacto open source virutualisatiestandaard leek te zijn geworden, kiest Red Hat voor zijn embedded hypervisor voor KVM, een alternatieve standaard. De firma kiest voor deze koerswijziging omdat KVM tegenwoordig direct in de Linux kernel wordt ondersteund. Red Hat moet de ondersteuning voor Xen zelf bij elke nieuwe versie handmatig toevoegen, waarbij de firma nieuwe features zoals energiebeheer of ondersteuning van hardware apart voor Xen moet ontwikkelen.

"Iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van Linux heeft KVM zijn ontwikkelplatform", vertelt Brian Stevens, chief technology officer van Red Hat tijdens een persconferentie op de Red Hat Summit in Boston. "Daardoor groeien de mogelijkheden en vernieuwingen bij KVM veel sneller (dan van Xen, red)."

Red Hat verwacht geen problemen bij de overstap naar de nieuwe virtualisatietechnologie. Tegelijkertijd met de aankondiging van de embedded hypervisor, stelde de firma tevens een bèta beschikbaar van het open source oVirt project. Deze management software breekt de gedwongen koppeling tussen de virtualisatietechniek en besturingssysteem af, waardoor gebruikers kunnen kiezen uit verschillende virtualisatietechnologieën, die allemaal via een open interface beheerd kunnen worden. oVirt biedt tevens functionaliteiten zoals live migratie van virtuele systemen en verhoogt de beschikbaarheid en stabiliteit. oVirt moet vooral concurreren met VMware.

Einde Xen?

Red Hat ontkent dat de dagen van Xen geteld zijn. Veel bedrijven maken er nu al gebruik van en zullen niet snel overstappen. Bovendien zal de ondersteuning voor RHEL5, en dus ook Xen, nog tot 2013 verder gaan. Maar daarna kan het snel snel voorbij zijn, erkent ook Red Hat na enig aandringen. Een volgende versie van Red Hat zal KVM ondersteunen, mogelijke naast Xen.