Volgens de president van producten en technologieën, Paul Comier, is Red Hat Enterprise Linux (RHEL) “het resultaat van tien jaar leren en samenwerken.” Comier heeft het OS gepositioneerd als een basis voor toepassing van clouds en vervanging van Windows Server. “Ons doel is om Linux dieper in elke ICT organisatie te planten. Het is een goed product om Windows Server mee te kunnen eroderen”, zegt Comier.

Cijfertjes

RHEL 6 heeft 75% meer code dan de vorige versie volgens vice president van Red Hat’s platform business unit Jim Totton. Het bedrijf heeft 1.800 features toegevoegd en meer dan 14.000 bugs gerepareerd.

Red Hat heeft de ontwikkeling gespitst op de verbetering van de Linux kernel en heeft daar dan ook 3.500 wijzigingen in aangebracht. Er zijn verder een aantal nieuwe opties geïntroduceerd in het energiebeheer van het OS in de AMD Opteron 4000 en 6000 processorseries. Het OS detecteert wanneer de server niet gebruikt wordt en kan componenten uitschakelen, zodat het minder energie kost.

Toekomstbestendig

De nieuwe Red Hat Enterprise Linux heeft dus aardig wat uitbreidingen gekregen. Het kan 16 terabytes aan werkgeheugen aan, hoewel geen enkel fysiek systeem dat op dit moment nog aankan. Ook introduceert RHEL 6 NUMA (Non-Uniform Memory Access). Daardoor kan de kernel met verscheidene geheugenbronnen van verschillende processors tegelijk omgaan. Deze feature is nodig voor de nieuwe milticore en multinode systemen, zegt Totton.

Bron: Techworld