Nadat bekend is geworden dat Red Hat gaat investeren, wordt er driftig over gespeculeerd dat de geldstroom zou zijn ingegeven door de zorgen over de overname van MySQL door Oracle. Red Hat en EnterpriseDB hebben daar natuurlijk nog niet op gereageerd.

De zet is opmerkelijk omdat Red Hat op dit moment onder andere zo populair is vanwege de LAMP-combinatie, Linux, Apache, MySQL, Python/Perl/PHP. EnterpriseDB verkoopt een database die is gebaseerd op PostgreSQL, PostgresPlus. Dat zou dus LAPP worden, wat beduidend minder goed bekt.

Overigens was het voor sommigen al in september duidelijk dat de twee bedrijven om elkaar heen dansten. De CEO van EnterpriseDB Ed Boyagain, een voormalig Red Hat vice president, sprak bijvoorbeeld in september al op de Red Hat Summit.

Anderhalf jaar geleden nam EnterpriseDB ook al een investering aan van IBM. Daarmee verwijderde het zich van Sun Microsystems dat toen net MySQL AB had overgenomen. En dit keer is het dus de onzekerheid over het lot van MySQL dat Red Hat in de armen van EnterpriseDB drijft. Want ondanks de verzekering van Oracle van het tegendeel, bestaat nog steeds de angst dat Oracle MySQL als een stiefkindje gaat behandelen. En dan is PostgreSQL een goede vervanger. Het wordt dan wel minder gebruikt dan MySQL, maar over het algemeen wordt het beschouwd als meer geschikt voor enterprise workloads dan MySQL. Bovendien is het een goedkoop alternatief voor de dure Oracle database.

Verder wordt ook de database die de back-end vormt voor het Linux management software pakket van Red Hat 'Satelite' op dit moment gemigreerd van Oracle naar PostgreSQL.

Bron: Techworld