Voorlopig zijn dat echter alleen EC2 van Amazon en privé-clouds gebaseerd op Red Hats eigen Enterprise Linux. Vandaag de dag heeft elke cloud zijn eigen unieke api (application programming interface) waarmee ontwikkelaars de cloud-dienst gebruiken. Voor elke nieuwe cloud-dienst moeten ze met een nieuwe API leren werken en nieuwe code schrijven.

Red Hat wil met het project Deltacloud één REST-gebaseerde api aanbieden. Ontwikkelaars slechts hoeven dan slechts één keer code te schrijven waarmee ze dan verschillende cloud-diensten kunnen beheren. Achter die gezamenlijke api heeft Deltacloud drivers voor elke cloud-dienst. Gebruikers van de Deltacloud Portal krijgen bovendien een webinterface, waarmee ze de status en statistieken van hun cloudtoepassingen kunnen bekijken, virtuele machines van de ene cloud naar een andere kunnen migreren en images kunnen beheren.

Geen vendor lock-in

Opvallend is dat Red Hat hierdoor clouds interoperabel maakt op het vlak van de hypervisor. Dat is iets wat andere producenten van hypervisors, die nu de cloud-wereld betreden, juist lijken te vermijden. Zo werkt VMware's vCloud Express alleen met zijn eigen vSphere virtualisatieplatform. Ook het onlangs aangekondigde Xen Cloud Platform gebruikt enkel zijn eigen hypervisor Xen.

Deltacloud daarentegen beschikt op dit moment over drivers voor Amazon EC2 (dat Xen gebruikt) en privéclouds gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux met KVM. In de toekomst komt er ook ondersteuning bij voor privéclouds op basis van VMware ESX en de publieke cloud Rackspace.

Open source

De Deltacloud-api en Portal vallen onder de open source-licenties LGPL en GPL. Beide elementen zijn te downloaden van de website. Daar is ook documentatie te vinden voor de API, voor de drivers, en een framework om zelf nieuwe drivers voor een cloud-dienst te ontwikkelen (in de programmeertaal Ruby). Ook is er al een eenvoudige Ruby-client beschikbaar.