De Linux-distributeur meldt dit een supportmededeling aan klanten. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) versie 6 zal geen Itanium-servers ondersteunen. Dat geldt voor huidige en toekomstige systemen met huidige en toekomstige uitvoeringen van die 64-bit Intel-chip.

De huidige versie 5 van RHEL blijft de Itanium wel steunen en krijgt ook updates, onder meer voor nieuwe hardware. Die support loopt tot maart 2014. Verlengde support is via bepaalde serverleveranciers verkrijgbaar tot maart 2017, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Red Hat-woordvoerder Kerri Catallozzi bevestigt tegenover open source-nieuwsblog The H het schrappen van de support.

Versus x86

Volgens analist Chris Ingle van onderzoeksbureau IDC doet Red Hat dit uit economische noodzaak. Er worden waarschijnlijk niet genoeg Itanium-servers verkocht om voor Red Hat de support-kosten te rechtvaardigen, zegt hij tegen PC World. Het marktaandeel van Itanium-servers is klein vergeleken met dat van de goedkopere servers met x86-processors.

Uit metingen van IDC blijkt dat Linux op slechts 29 procent van alle Itanium-machines draait. Een forse 61 procent draait een Unix-variant en op slechts 5 procent is de 64-bit uitvoering van Windows in gebruik.

Itanium-machines zijn veelal de migratie-optie voor gebruikers van servers met bedrijfseigen Risc-processors. Dat omvat zware servers zoals die van HP (PA-Risc, of Alpha), Sun (UltraSparc) en IBM (Power). Toch worden ook die systemen nog wel verkocht en ondersteund.

Support van servermaker

Ingle denkt dat er voor gebruikers niet veel verandert; de meeste klanten betrekken hun support nu toch al van de serverleverancier (oem). Hij geeft ook aan dat oem's er zelf voor kunnen kiezen RHEL 6 toch te ondersteunen op hun hardware.

De IDC-analist stelt dat Red Hat zijn support nu concentreert op servers met x86-processors van Intel en AMD. De Linux-leverancier biedt zijn Linux-distributie ook aan voor servers met Power-processors van IBM en ook de mainframes (System/z en OS/390) van die leverancier. Die systemen genieten wel support voor de aankomende versie 6 van RHEL.