Red Hat is met deze release helemaal gefocust op virtualisatie en cloud computing. Ondanks dat Red Hat wat laat is op het virtualisatiefeestje, heeft het onlangs toch een opmerkelijk succes geboekt. IBM heeft voor Red Hat en KVM gekozen voor hun ontwikkel en test cloud platform.

Om cloud computing makkelijker te maken komt er functionaliteit in RHEL 6 waardoor systeembronnen beter kunnen worden tgoegewezen aan VM’s en beter verdeeld over de applicaties. Verder gebruikt Red Hat voortaan een tickless kernel enhancement, waardoor de kernel de CPU niet meer hoeft lastig te vallen voor een tijdmeting. Daardoor kan de CPU in slaap-modus, wat energie bespaart. Tot slot gebruikt RHEL6 ext4 als default bestandssysteem, waardoor het bestandssystemen ondersteunt tot 16 terabyte en de recovery veel sneller gaat na een harde shutdown. Voor bestandssystemen tot 128 terabyte heeft Red Hat het XFS bestandssysteem van SGI klaarstaan.

Maar de meest opmerkelijke verandering is het wegvallen van Xen. Helemaal onverwacht is het niet, omdat Red Hat de voorkeur geeft aan KVM, sinds het Qumranet heeft overgenomen. Maar het bedrijf had eerder altijd gezegd dat het Xen zou blijven ondersteunen voor bestaande klanten. Die moeten nu hun VM’s overzetten naar KVM, of Xen apart installeren. Red Hat stelt natuurlijk wel een migratietool ter beschikkingt.

Tim Burke van Red Hat zei tegen de IDG Nieuwsdienst dat Xen verwijderd is omdat het Red Hat veel te veel tijd kostte om twee verschillende platformen te onderhouden.

Bron: Techworld