Met de overname van het Israëlische Qumranet is een bedrag van 107 miljoen dollar gemoeid, ongeveer 75 miljoen euro. Omdat KVM onder de GPL valt, had Red Hat het bedrijf niet zozeer nodig voor de hypervisor die Qumranet heeft ontwikkeld en waarvan vervolgens de broncode heeft vrijgegeven.

Zo krijgt Red Hat de beschikking over Qumranets ontwikkelteam rond KVM. Belangrijkste technologische reden om Qumranet over te nemen is zijn virtual desktop infrastructure voor virtuele desktops, SolidICE. Dit is voor Red Hat het beoogde platform om virtuele desktops te beheren. De VDI is gebaseerd op het SPICE-protocol, Simple Protocol for Independent Computing Environments.

Daarmee pakt Red Hat flink door met het voornemen om een embedded hypervisor te leveren in hun besturingssysteem. Red Hat gaf in juni al aan dat het de bekendste open source hypervisor (Xen) daarvoor links te laten liggen; KVM maakt onderdeel uit van de Linux-kernel, wat voor het bedrijf doorslaggevend was in de keuze voor KVM. De bètafase van oVirt, dat Red Hat op de codebase van KVM heeft gebaseerd, is nog in volle gang. Overigens biedt Red Hat nog steeds Red Hat Enterprise Linux met ingebouwde Xen-hypervisor, en het bedrijf heeft verder nog niet aangegeven hiermee te stoppen.

Het is al de hele week druk op het virtualisatiefront, met aankondigingen van onder andere HP, Microsoft, BMC en Sun Microsystems, in de aanloop naar de jaarlijkse VMware VMworld gebruikersconferentie die op 15 september van start gaat. Bron: Techworld