Bovendien hebben huurders rekeningen gekregen terwijl hun apparatuur nog helemaal niet werkt. "Bij mij werkt nog niks: geen internet, geen telefoon, geen tv. Terwijl ik al vier keer een afspraak heb proberen te maken met een monteur. Ondertussen heb ik wél al twee rekeningen van vijftig euro binnen", zo zegt bijvoorbeeld Muhammed Baskaya van de Huurdersbelangenvereniging 't Soesterveen tegenover de Gooi en Eemlander.

Baskaya zou bepaald niet de enige zijn, zo stellen ook verschillende wijkbeheerteams tegenover de krant. De aanleg van glasvezel in Soest is een proefproject van de landelijke woningbouwvereniging Portaal. Huurders kunnen voor vijftig euro internet, televisie en telefoon krijgen.

De in mei begonnen aanleg verloopt echter moeizaam. De beloofde digitale televisie laat op zich wachten omdat de apparatuur nog niet leverbaar is. Ook wordt er geklaagd over slechte telefoonverbindingen en problemen met internet.

Vooral mensen die al de beschikking hadden over breedband klagen steen en been. Portaal had namelijk beloofd voor iedereen de overstap van oude naar nieuwe abonnementen te regelen. Maar die belofte bleek voor breedbandklanten onhoudbaar. Meerdere mensen moeten daarom nog steeds hun oude abonnement betalen en kunnen dat pas achteraf weer declareren bij Portaal.