Asus laat met z'n Republic of Gamers (ROG)-videokaarten wederom zien hoe het zich kan onderscheiden van de grote massa in een tijdperk waarin Nvidia het moeilijker dan ooit maakt om op te vallen.

Als we kijken naar de vorige generatie kaarten zag je dat de verschillen tussen de GTX 1080 Ti-kaarten ongeveer allemaal hetzelfde presteerden. Door partners aangepaste kaarten presteerden eigenlijk alleen beter dan Nvidia's eigen GTX Ti Founders edition-kaarten, maar dat was dan ook alleen maar omdat deze kaarten werden gebouwd/geconfigureerd volgens de referentie-kloksnelheden en een enkele standaardkoeler.

In deze (2000-series) generatie lijkt het erop dat fabrikanten het maximale uit de GPU's kunnen trekken. Zeker nu zelfs Nvidia met verbeterde RTX Founders Edition videokaarten komt met een dubbele koeler, een prachtig ontwerp en een 80 MHz out-of-the-box overklok. Het ziet er naar uit dat Nvidia nu een echte concurrent wordt van z'n echte partners.

Asus slaat terug met de ROG Strix RTX 2080 en heeft de kaart uitgerust met een gigantische heatsink, drie ventilatoren en een hoop extra features. Hierdoor is het mogelijk de kaart super stil te laten zijn of juist heel koel te laten blijven, je mag zelf kiezen.

Specificaties

De ruwe specificaties Verschillen niet heel erg van die van Nvidia's GeForce RTX 2080 Founders Edition. De ROG Strix RTX 2080 biedt een hogere overklok, op 1.860MHz vergeleken met de 1800MHz van de FE. (De referentie boost klok van de RTX 2080 is 1.710MHz.) Als je de GPU Tweak II software van Asus installeert, ontgrendel je een andere "OC Mode" die de kloksnelheid nog verder verhoogt tot 1.890MHz. Het geheugen draait op de standaardsnelheid.

Asus heeft een extra HDMI 2.0b poort in de ROG Strix gepropt, waardoor het totaal op twee HDMI 2.0b poorten en twee DisplayPort 1.4 aansluitingen komt. Ze worden vergezeld door een VirtualLink USB-C aansluiting voor toekomstige virtual reality headsets. De kaart is ook voorzien van een verbeterde voedingsconfiguratie voor overklokken, waarvoor twee 8-pins voedingsconnectoren nodig zijn in vergelijking met de 6-pins + 8-pins opstelling van de Founders Edition.

De ROG Strix RTX 2080 bevat ook de RT cores en tensor cores die nodig zijn om nieuwe en potentieel verbazingwekkende RTX grafische technologieën mogelijk te maken, waaronder ray tracing en Deep Learning Super Sampling, maar helaas kunnen we ze vandaag de dag niet testen. Ray tracing en DLSS zijn op dit moment niet ingeschakeld in games, hoewel Nvidia zegt dat de eerste ray traced games ergens in oktober zullen verschijnen.

Features en ontwerp

De ROG Strix 2080 bouwt voort op het succes van het zeer indrukwekkende Strix-ontwerp van de vorige generatie. Deze massieve grafische kaart met drievoudig slot-ontwerp meet 30,48 centimeter lang en ruim twee centimeter dik en zit vol met ventilatoren, heat pipes, en een gigantisch koellichaam. De koeler is zo groot dat Asus hem heeft versterkt met een metalen beugel die over de lengte van de kaart loopt, gemonteerd op zowel de achterplaat als de I/O afscherming, om te voorkomen dat de kaart je PCB-slot buigt. Niemand houdt van verzakkende videokaarten.


De koeling begint met "MaxContact Technology", een precisiebewerkingstechniek die volgens Asus de heatspreader 10 keer vlakker maakt dan normaal, wat resulteert in tweemaal zoveel contact met de grafische chip. Dat helpt om meer warmte over te brengen naar het reusachtige aluminium koellichaam, dat meer dan 20 procent meer oppervlakte heeft dan zijn voorganger, aldus Asus. Drie grote axiale ventilatoren blazen de warmte uit de kaart.

Asus laadde de ROG Strix RTX 2080 met dubbele BIOSen, die via een kleine schakelaar op de buitenste rand van de kaart kunnen worden omgeschakeld, midden op de kaart aan de onderkant onder de aantrekkelijke backplate van de kaart. Standaard staat deze switch op links, voor de Performance-modus; door het naar rechts om te schakelen wordt de Quiet modus geactiveerd. Prestatiemodus optimaliseert voor lagere temperaturen, zodat de ventilatoren altijd draaien. De stille modus is geoptimaliseerd voor lage geluidsproductie, dus het heeft een veel minder agressieve ventilatorcurve, en de ventilatoren gaan uit als de GPU kerntemperatuur onder de 55 graden zakt. Beide zijn enorm effectief op hun gegeven doelen, zoals je later in onze benchmark resultaten zult zien.

De PCB is voorzien van het 10+2 fase "Super Alloy Power II" power delivery systeem. Asus beweert dat SAP II betere overklokruimte, lagere temperaturen, efficiëntere vermogensafgifte, minder coilwhine en verbeterde duurzaamheid op lange termijn levert.

De ROG Strix RTX 2080 wordt geleverd met RGB LED's, maar je kunt ze snel uitschakelen door op een "Stealth Mode" knop in de achterplaat van de kaart te drukken. Het ROG-logo op de achterplaat en de tekst "Republic of Gamers" op de rand van de grafische kaart lichten beide op, net als de accenten rond de drievoudige ventilatoren. Een kleurrijke gloed straalt door de hele heatsink heen. Het wordt bestuurd via de Asus Aura Sync software, en je vindt een Aura SYNC RGB header op het einde van de grafische kaart, naast een paar 4-pin ventilatoraansluitingen. Als je fans hierop aansluit, worden ze beheerd door de ventilatorcurves die je instelt in de Asus GPU Tweak II software. Handig als je een ventilator direct op de Strix 2080 richt.

Kortom: Als compleet pakket is de Asus ROG Strix RTX 2080 enorm groot en gewoonweg indrukwekkend. Je zou het bijna intimiderend kunnen noemen. De hoogste tijd om de benchmarks erbij te pakken.

Ons testsysteem

Nieuwe generatie videokaarten, nieuw testsysteem. We hebben ons videokaarten-testysteem voor deze generatie grafische kaarten even goed onder handen genomen omdat onze oudere Core i7-5960X-installatie al wat ouderdomsverschijnselen begon te vertonen. We hebben het systeem uitgerust met enkele van de snelste aanvullende componenten die beschikbaar zijn om de prestatieknelpunten op de GPU zelf te plaatsen. Het grootste deel van de hardware werd geleverd door de fabrikanten, maar we hebben de koeler en opslag zelf aangeschaft. Dit is het geworden:

  • Intel Core i7-8700K processor
  • EVGA CLC 240 closed-loop liquid cooler
  • Asus Maximus X Hero moederbord
  • 64GB HyperX Predator RGB DDR4/2933
  • EVGA 1200W SuperNova P2 power supply
  • Corsair Crystal 570X RGB case, waarbij we het front en toppaneel hebben verwijderd en een extra ventilator aan de achterkant hebben bevestigd voor verbeterde luchtcirculatie
  • 2x 500GB Samsung 860 EVO SSDs

We hebben de ASUS ROF Strix 2080 vergeleken mer de GeForce RTX 2080 Founders Edition en RTX 2080 Ti Founders Edition. Ook hebben wij de GeForce GTX 1080 Ti en de PNY GeForce GTX 1080 Ti meegenomen in deze test. Ten slotte hebben we ook een kaart van de concurrent in de mix gegooid, de Radeon RX Vega64 referentiekaart, AMD's krachtigste GPU.

Elke game wordt getest met behulp van de in-game benchmark op de hoogst mogelijke grafische instellingen met VSync, frame rate caps, en alle GPU vendor-specifieke technologieën - zoals AMD TressFX, Nvidia GameWorks opties, en FreeSync/G-Sync-uitgeschakeld, en temporal anti-aliasing (TAA) ingeschakeld om deze high-end kaarten tot het uiterste te drijven. Als er iets anders is dan dat, zullen we het vermelden.

ROG Strix RTX 2080: Performance vr Quiet vs OC modus

De volgende benchmark resultaten zijn genomen met behulp van de Performance mode, de standaardconfiguratie voor de Asus ROG Strix 2080. We hebben de stille en OC-modi van de kaart uiteraard ook getest.

Quiet mode benchmarks zijn identiek aan de Performance mode's, binnen een foutmarge. Alleen temperaturen en geluidsniveaus onderscheiden de twee. Later in de review gaan we dieper in op die verschillen in de thermische en akoestische sectie.


We hebben de Asus OC modus om een aantal redenen niet getest. Ten eerste vereist het activeren ervan het downloaden van de aparte Asus GPU Tweak II software, wat veel gebruikers waarschijnlijk niet doen. Ten tweede, de 30MHz die het toevoegt, staat niet gelijk aan echte extra prestaties in games. Overklokken van RTX grafische kaarten is nogal lastig. Hoewel je inderdaad vaak de 2.000MHz-barrière kunt naderen of doorbreken, draaien de kaarten niet altijd op volle kloksnelheid.

In plaats daarvan zorgen Nvidia's opgelegde vermogens- en spanningslimieten vaak voor iets mindere prestaties in veeleisendere titels en scènes. Je zou in staat kunnen zijn om 2.000MHz te raken in je overkloksoftware en een prestatieverhoging zien in synthetische benchmarktools zoals Fire Strike of Unigine Heaven, maar we zien niet veel extra frames per seconde in echte games, zelfs als vermogen, temperatuur en spanning verhoogd worden tot het maximum. De vermogenslimiet houdt de prestaties tegen, niet de ruwe maximale kloksnelheid.

Nvidia heeft voor zichzelf op dat gebied een voordeeltje gegeven aangezien de RTX 2080 Founders Edition wel zo kan worden aangepast dat de perstaties met 23 procent kan worden verhoogd. Asus gooit daar nog een stapje bovenop en geeft je de mogelijkheid de prestaties van de ROG Strix 2080 met 25 procent te verhogen. Ja, Nvidia's eigen kaarten kunnen deze generatie een stuk beter concurreren met de custom kaarten van andere fabrikanten.

Ons ROG Strix review-monster heeft helaas de silicium loterij verloren. Na het toepassen van de OC mode konden we slechts 60MHz toevoegen in handmatige overkloks, met een maximum van 1.950MHz. Dat is ruim boven de 1.710MHz referentie boost klok van de RTX 2080, maar onder de 2.000MHz-plus die we op sommige andere RTX GPU's hebben gezien.

Prestaties

Laten we beginnen met Strange Brigade. Een coop 3rd person shooter waar een team van avonturiers door hordes mythologische vijanden schiet. Het is een technologische showcase, gebouwd rond de volgende generatie Vulkan en DirectX 12 technologieën en doordrenkt met functies zoals HDR-ondersteuning en de mogelijkheid om asynchronous compute aan en uit te schakelen. Het maakt gebruik van Rebellion's eigen Azure engine.

We hebben DirectX 12 getest met async compute uit, omdat het traditioneel alleen de Radeon GPU's een boost geeft, maar de RTX 20-serie maakt enorme winsten op dat gebied dankzij de vernieuwde GPU architectuur. We zullen deze functie waarschijnlijk in de toekomst ook in de tests gebruiken. De winst in dit spel bedraagt echter slechts een paar frames per seconde.


De Asus ROG Strix verslaat de Nvidia RTX 2080 Founders Edition met een paar procentpunten op alle resoluties, een trend die je over de hele linie zal zien in onze testsuite. We zullen de benchmarks van de games daarom meestal voor zichzelf laten spreken.

Shadow of the Tomb Raider

Deze game is de laatste van de reboot trilogie en is prachtig. Zo mooi dat zelfs de geweldige GeForce RTX 2080 nauwelijks het gemiddelde van 60 fps weet aan te tikken als alle toeters en bellen aanstaan met een resolutie van 4K.

Square Enix heeft dit spel eigenlijk geoptimaliseerd voor DX12, en raadt DX11 alleen aan als je oudere hardware of Windows 7 gebruikt, dus wijzijn voor de DX12-variant gegaan. Shadow of the Tomb Raider maakt gebruik van een verbeterde versie van de Foundation engine die ook Rise of the Tomb Raider aandrijft.

Far Cry 5

Eindelijk, een echte DirectX 11-game. Far Cry 5 draait op Ubisoft's lang bestaande Dunia-engine en is net zo mooi als z'n voorgangers. Deze game ondersteunt ook HDR, daar gaan wij later nog verder op in.


Ghost Recon Wildlands

Aan de kant Crysis! Als je in Ghost Recon Wildlands de grafische instellingen op z'n max zet, zorgt deze game met z'n AnvilNext 2.0-engine ervoor dat je GPU zal smelten. Zelfs de GeForce RTX 2080 Ti haalt de 60 FPS niet op een 4K-resolutie. Als je de instellingen verlaagt naar "very high" of "high", krijg je er flink wat frames per seconde voor terug, maar dat hebben we in deze test niet gedaan.

F1 2018

F1 2018 is een goede game voor benchmarks met een breed scala aan grafische en benchmarkopties, waardoor het een veel betrouwbaardere optie is dan de Forza-serie. Het is gebouwd op de vierde versie van de boterzachte Ego game engine van Codemasters. We testen twee ronden op de Australische baan, met een heldere hemel.


GTA V

Wij beeindigen onze benchmarksessie met een wat oudere (maar nog steeds populaire) game, GTA V. Alle opties staan op "Very High" en alle extra opties zijn ingeschakeld (behalve) extended shadows en FXAA. GTA V draait op de RAGE engine en heeft behoorlijk wat updates gekregen sinds deze uit kwam.

Verrassing, de GTX 1080Ti is sneller dan de nieuwe RTX 2080 in GTA V

Fire Strike, Energieverbruik, warmte ontwikkeling en geluid

We hebben de Asus ROG Strix RTX 2080 ook getest met behulp van 3DMark's zeer gerespecteerde Fire Strike synthetische benchmark. Fire Strike draait op 1080p, Fire Strike Extreme op 1440p en Fire Strike Ultra op 4K resolutie. Allemaal geven ze dezelfde scène weer, maar met intensere grafische effecten naarmate je de resolutie verhoogt, zodat Extreme en Ultra de GPU's nog meer belasten.

Zoals verwacht, de iets hoger geklokte ROG Strix haalt een iets hogere score in alle versies van deze test.

Energieverbruik

We testen het opgenomen vermogen door de F1 2018-benchmark te herhalen nadat we al het andere met een kaart hebben vergeleken en de hoogste waarde op onze Watts Up Pro-meter hebben genoteerd. Het eerste deel van de race, waar alle concurrerende auto's tegelijkertijd op het scherm staan, is over het algemeen het meest veeleisende deel van de race.

Temperatuur

We meten de temperatuur door de sensor monitoring tool van WHInfo open te laten tijdens de F1 2018 5-rondes power draw test, waarbij we de hoogste maximumtemperatuur aan het einde van de test noteren.

Kijk naar deze temperaturen. In de standaard Prestatiemodus is de Asus ROG Strix RTX 2080 ijskoud. Maar ik wou dat de stille modus de standaard modus was in plaats van de secundaire optie.

Geluid

De ROG Strix haalt een temperatuur van 64 graden met ongeveer hetzelfde geluidsniveau als de RTX 2080 Founders Edition van Nvidia, die, toegegeven, niet te luid is. Maar in de stille modus levert de ROG Strix dezelfde prestaties terwijl hij vrijwel geruisloos draait. Ik heb nog nooit gehoord dat een high-performance, luchtgekoelde grafische kaart dit in alle stilte doet. De stationaire ventilator wanneer de GPU onder de 55 graden is, blijft een zeer welkome functie als je op het bureaublad bezig bent en niet gamet.

De moeite waard?

De fantastische koelfuncties van Asus' ROG Strix 2080 gigantische koeler hebben een flinke indruk op ons gemaakt. De geringe geluidsproductie die daarmee gepaard gaat is een ware kers op de taart. Wij raden iedereen die deze kaart koopt aan te kiezen voor de "Quiet Bios"-optie en we hadden het geweldig gevonden als dit de standaardoptie was.

De lagere temperaturen zijn indrukwekkend, maar slechts nummers op papier. Een fluisterstille videokaart verbetert je algehele game-ervaring en dat zonder prestatieverlies.

Dus, is het de moeite waard om deze videokaart te halen? Daar kunnen we je geen eenduidig antwoord op geven.

Eerst moet je beslissen of je een RTX 2080 wilt kopen of liever een overklokte GTX 1080 Ti. (Asus' eigen ROG Strix GTX 1080 Ti kost een stuk minder en je krijgt er een gratis exemplaar van Call of Duty: Black Ops 4 bij.) De twee GPU's geven je dezelfde 1440p/144Hz of 4K/60 ervaring in traditionele games. De RTX 2080 kost meer, maar is toekomstbestendiger en levert verbeterde prestaties in HDR-titels. Bovendien krijg je daar de speciale RT en tensor core hardware die nodig is om real-time ray tracing, Deep Level Super Sampling en andere futuristische technologieën bij. De GTX 1080 Ti mist die geweldige features.

Raytracing en DLSS zijn vandaag de dag echter niet beschikbaar in games die verscheept worden. Vroege demo's lijken inderdaad veelbelovend, maar we hebben geen idee wanneer dit gemeengoed zal worden. Nvidia heeft tientallen games in de pijplijn zitten voor RTX ondersteuning maar zonder tijdsindicatie. Onderste regel: Als je vandaag een RTX 2080 over een GTX 1080 Ti koopt, waag je de hok en investeer je extra geld in die beloften voor de toekomst? Of speel je het safe? Aan jou de keuze.