Om gebruik te kunnen maken van de volledige functionaliteit van SQL Server 2008 R2 moet je wel de laatste versies van die Microsoft producten draaien, Windows 7, Windows Server 2008 R2, Office 2010 en SharePoint 2010.

De nieuwe versie van SQL Server is krachtiger dan zijn voorganger, met ondersteuning voor 256 logische CPU’s. En een nieuwe compressiemethode, USC-2, kan 50 procent opslag schelen met Unicode data.

SQL Server 2008 R2 heeft verder een aantal nieuwe services, waaronder PowerPivot voor Excel en SharePoint, Master Data Services, StreamInsight, ReportBuilder 3.0, Reporting Services Add-in voor SharePoint, een Data-tier functie in Visual Studio waarmee je tiered databases toe kunt voegen aan een applicatie, en een SQL Server Utility waarmee je meerdere SQL Servers tegelijk kunt beheren.

Nieuwe services

We beschrijven de services eerst even kort.

Met PowerPivot kunnen eindgebruikers data importeren, exporteren, veranderen en analyseren. Bovendien kunnen ze er rapportages mee maken, allemaal in de bekende interface en taal van Excel.

Master Data Services is een nieuwe krachtige mogelijkheid waarmee een organisatie een structuur en hiërarchie aan kan brengen in data, zodat data die wordt verzameld en gebruikt door meerdere afdelingen en databases wordt gestandaardiseerd. Dit zorgt ervoor dat de data uitwisselbaar wordt tussen de verschillende databases.

StreamInsight is een nieuw platform dat is geïntegreerd met .NET en SQL Server voor parallelle processen van datastromen, waardoor je veel gelijktijdige queries kunt draaien op live data.

Met de Data-tier functionaliteit in Visual Studio kunnen makkelijk n-tier applicaties worden gemaakt met databases aan de back end, die kunnen worden gepackaged als een eenheid, inclusief de database.

Met de SQL Server Utility kun je vanuit één enkel beheerdashboard meerdere servers en databases beheren.

Makkelijke installatie

De installatie van SQL Server 2008 R2 is veel makkelijker dan bij vorige versies. De installer handelt alle dependencies af, configureert en downloadt het hele zaakje. Als de installer eenmaal draait is het uitrollen van SharePoint 2010 een fluitje van een cent. Je kunt gewoon de installer draaien, de sleutel invoeren, kiezen voor de default installatie en de updates toepassen. Daarna kun je de installer voor SQL Server 2008 R2 draaien. Die doorloopt een lang maar goed geïntegreerd proces. Het enige wat je er niet mee voor elkaar krijgt is het aanmaken van service accounts.

Een reboot rondt het hele proces af. Vervolgens is er een groot aantal applicaties beschikbaar, inclusief Microsot SharePoint 2010, Microsoft SQL Serer 2008 R2, de SQL Server Business Intelligence Development Studio, de Analysis Services Deployment Wizard, De Master Data Services Configuration Manager, de Report Builder 3.0 en Microsoft Visual Studio 2008.

De toolset is heel makkelijk te gebruiken, en is erop gericht dat de eindgebruikers de basistools in kunnen zetten waar ze aan gewend zijn om business intelligence applicaties te maken.

Business Intelligence

Business Intelligence is een probleem voor veel managers. Er is namelijk heel veel data beschikbaar, maar het kan heel lastig zijn om de juiste data te vinden en in te zetten. Met PowerPivot en Excel 2010 kunnen managers bekende tools gebruiken om de informatie uit grote hoeveelheden data te destilleren.

Tijdens mijn tests importeerde PowerPivot 4 miljoen rijen uit de Microsoft testdatabase. Microsoft zegt dat 100 miljoen rijen kunnen worden geïmporteerd, als er genoeg geheugen beschikbaar is. Men kan Excel gebruiken om data te importeren en in de databases te zetten. Bestanden kunnen ook worden geëxporteerd naar SharePoint en daarmee worden gedeeld. Data in SharePoint is verbonden met de back end database, waardoor alle updates van de data worden doorgevoerd in de SharePoint site.

Data Analysis Expressions (DAX) is een nieuwe taal die meekomt met PowerPivot en waarmee je data kunt hanteren door gebruik te maken van expressies die ongeveer gelijk zijn aan standaard Excel formules. Door gebruik te maken van Excel met PowerPivot om met die data om te gaan, kunnen managers die gewend zijn aan Excel die data verzamelen en er presentaties en rapporten van maken, helemaal binnen Excel, terwijl de data tables in SQL Server behouden blijven.

Ontwikkeling

SQL is ook goed geïntegreerd met Visual studio 2008, en daar zit ook de SQL Server Integration Services Designer bij, waardoor je ook met Business Intelligence Development Studio (BIDS) kunt werken.

BIDS is een Visual Studio shell voor het ontwikkelen van BI-applicaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van SQL Server Integration Services (SSIS), SQL Server Analysis Services (SSAS en SQL Server Reporting Services (SSRS). Het resultaat is een vloeiende oplossing waarmee eindgebruikers databases kunnen creëren, data kunnen zoeken, verwerken, analyseren en rapporteren. Daarbij kunnen ze te werk gaan zoals ze dat zelf willen, zonder dat er een bepaalde werkwijze wordt opgelegd. Ze kunnen beginnen met de database, of met de analysetools, of ze kunnen de verschillende delen aan elkaar knopen terwijl ze bezig zijn.

De Master Data Services applicatie is toegankelijk via een webapplicatie, en heeft een simpele standaard interface voor het maken van een datamodel. Daarmee wordt het makkelijk om datatypen, datagroepen en boomstructuren te creëren waarin de data wordt georganiseerd.

Als de datastructuren eenmaal zijn gedefinieerd, de hiërarchieën gecreëerd en de relaties gedefinieerd, kun je de beveiliging gaan opzetten tussen de verschillende niveau’s, kun je data gaan importeren in het model, door de data gaan bladeren, relaties toevoegen en verfijnen, en dan de data exporteren en de resultaten bekijken. Het gehele proces is ongeveer gelijk aan het ontwikkelen van applicaties in Visual Studio, maar is specifiek gericht op het maken van standaard datastructuren.

Simpelere ontwikkeling en beheer

StreamInsight is een aparte applicatie die is geïnstalleerd naast de SQL Server. Gebruikers moeten dan ook aan de juiste groep worden toegevoegd voordat ze de beschikking krijgen over deze service. StreamInsight is een extensie van Visual Studio waarmee gebruikers met real-time datastromen om kunnen gaan. Het kan grote hoeveelheden data importeren, zowel historische data als real-time, en je kunt er zowel mee analyseren als vastleggen. De applicatie is in eerste instantie gericht op het opnemen van events, zoals een muisklik of andere soorten input, maar elk soort analoge of digitale data kan worden gebruikt. De Visual Studio tools worden gebruikt om datastructuren te maken voor real-time events, terwijl de StreamInsight Event Flow Debugger tools levert die de events opmerkt.

De data-tier functionaliteit in Visual Studio geeft ontwikkelaars de kans om databases af te leiden, te bewerken en uit te rollen als onderdeel van de applicaties. Voorheen moest de database applicatie apart worden geïnstalleerd. Daarna moesten er scripts worden toegevoegd voor het vullen van de database, en daarna nog meer scripts om de database met de applicatie te koppelen. Dat is verleden tijd en nu is de ontwikkeling en de uitrol veel simpeler geworden.

Ook voor de beheerder wordt het leven makkelijker. Met de SQL Server Utility kunnen meerdere databases op meerdere servers veel beter worden beheerd. De Server Utility bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een Utility Control Point, dat informatie verzamelt van meerdere SQL Servers over configuratie en prestaties, een Utility Explorer, die een goed overzicht levert in een boomstructuur van de servers, en een dashboard met informatie over de servers.

Van harte welkom

Microsoft SQL Server 2008 R2 heeft veel nieuwe features die zeker welkom zullen zijn voor gebruikers die Business Intelligence functionaliteit nodig hebben. De ondersteuning van 256 CPU’s en de nieuwe beheertools zullen beheerders aanspreken. Aan de andere kant zullen organisaties die nog niet over zijn gestapt naar Windows 7, Office 2010 en SharePoint 2010 eerst flink moeten upgraden voordat ze met de nieuwe functionaliteit kunnen gaan werken

Bron: Techworld