Lenovo/Motorola introduceerde de Moto Z-lijn in 2016 en bracht drie varianten op de markt. De Moto Z play (een midrange toestel) de Moto Z (high-end) en de Moto Z-Force (high end en extra stevig). De USP van deze toestellen is dat zij semi-modulair zijn en makkelijk zijn uit te breiden met verschillende soorten randapparatuur die door de fabrikant mods worden genoemd.

Het bedrijf gaat hiermee verder waar Google met Project ARA (wat het vroegere Phonebloks was) en LG met de G5 stopten.

Google's techniek heeft het testlab nooit overleefd en is later geschrapt. LG schopte het een stuk verder en kwam daadwerkelijk met een toestel op de proppen, maar de implementatie was zo slecht dat het al gauw flopte. Motorola's implementatie met krachtige magneten werkt goed en het bedrijf heeft inmiddels al negen toestellen op de markt gebracht die gebruik maken van de technologie.

Motorola heeft beloofd de modules tenminste drie jaar te ondersteunen. Het is dus de vraag of het concept ook is aangeslagen bij het grote publiek en of er genoeg modules zijn verkocht om deze lijn door te zetten.


Wat de modules betreft, komen deze mondjesmaat op de markt. Naast de typische uitbreidingen als betere speakers, een betere camera, een projector, batterypack, toetsenbord, gamepad, etc, komen er ook minder voor de hand liggende mods op de markt zoals een dedicated smart speaker voor Alexa, TV-ontvanger en Vital Moto mod (deze module meet onder andere je bloeddruk, zuurstofgehalte in je bloed, lichaamstemperatuur etc.).

Een andere bijzondere mod, die inmiddels is uitgebracht is de Polaroid Insta-share Printer. Een fotoprinter die gebruik maakt van het populaire Zink-papier. Wij hebben deze module uitgebreid aan de tand gevoeld en delen onze ervaringen met je.

Gebruik

Het was in eerste instantie de bedoeling deze fotoprinter te vergelijken met de andere fotoprinters die wij van de zomer hebben getest, maar helaas kwam dit exemplaar dankzij de Nederlandse douane te laat bij ons binnen. Daarom hebben wij een aparte review gewijd aan dit apparaat.

Wij hebben verschillende (test)afbeeldingen afgevuurd op de printer en gekeken hoe handzaam, makkelijk en compact de printer is in gebruik en waar je allemaal rekening mee moet houden als je met de mod aan de slag gaat. Ook hebben wij gekeken hoe de printer wordt ontvangen op evenementen door buitenstaanders. Het was mooi om te zien wat de mod losmaakt bij de gemiddelde feestganger of persoon die graag z'n kiekjes op een leuke manier in fysieke vorm wilt hebben.

Het eerste dat ons opvalt als de printer uit de verpakking wordt gehaald is de maat. Net als alle andere mods moet het apparaat achterop het toestel worden geklikt en door de dikte verandert het je telefoon wel in een echte koelkast. Logisch natuurlijk. Je moet het papier toch ergens kwijt. Bovendien past de telefoon met verbonden printer nog steeds in onze broekzak dus daar klagen we verder niet over. De mod is 15,5 x 7,37 x 2,03 centimeter groot en kan overweg met de standaard 2 x 3 inch Zink-papiertjes (5 x 7.6 centimeter). De mod doet ongeveer een minuut over een print.

In tegenstelling tot de andere printers die wij testten, hoeft deze printer niet te worden geconfigureerd of te worden gepaired. Omdat het een Moto Mod is, kan je deze op je smartphone klikken en direct gebruiken. Het enige dat je wel moet doen is natuurlijk de bijbehorende app downloaden en installeren. Iets waar je telefoon je direct mee helpt als je de mod voor de eerste keer aansluit.

Het grote voordeel is dat deze printer een van de snellere printers is in gebruik en bijna altijd paraat staat. Dit voordeel is tegelijkertijd ook meteen een nadeel. Doordat het een Moto Mod is zal dit apparaat alleen werken op Moto Z-toestellen van Motorola. Nu heeft de fabrikant wel beloofd de toestellen tenminste drie jaar te ondersteunen (we zitten nu in jaar drie), maar hoe lang gaat het bedrijf dat volhouden?

Tot nu toe heeft Motorola daad bij het woord gevoegd en elk jaar sinds de introductie verschillende toestellen uitgebracht die allemaal compatibel zijn, maar als het bedrijf daarmee stopt, is je printer waardeloos. Dit kan natuurlijk gezegd worden voor alle mods, maar zeker voor iets als een fotoprinter kan de afhankelijkheid van een bepaalde lijn toestellen behoorlijk risicovol zijn. Je zou je dan kunnen afvragen of je (gezien de vele overeenkomsten) niet beter voor de losse Polaroid Zip kan gaan, iets waar wij straks nog wat dieper op in gaan.

Accu

De Polaroid Insta-share Printer mod kan ongeveer tussen de 15 en 25 printjes maken op een acculading. De mod heeft een eigen accu aan boord en kan los van de smartphone worden opgeladen dankzij de dedicated USB-C-poort. Net als verschillende andere mods heeft de Insta-Share Printer een indicator waarmee je kan controleren hoe vol de accu nog is.

Als je de mod verbonden laat met je toestel en je toestel oplaadt, zal de mod ook worden opgeladen waardoor je niet met twee laders in de weer hoeft te gaan. Wat wij echter wel jammer vinden is dat de mod geen gebruik maakt van de energie van de telefoon. Het is ons een paar keer overkomen dat de app klaagt dat de accu van de mod met nog maar 20 procent is gevuld en dat er niet meer geprint kan worden terwijl de accu van de smartphone nog praktisch helemaal vol zit. We weten dat het mogelijk is energie van het toestel zelf te gebruiken (onder andere de Hasselblad Moto Mod doet dit) en de moto Z-lijn staat bekend om z'n grote accu's en uitstekende accuduur. Het zou fijn zijn als gebruikers tenminste de keuzemogelijkheid hebben om energie van het toestel te gebruiken om nog wat meer printjes te kunnen maken.

Papier

Het papier moet met de afdrukkant naar boven in het apparaat worden geplaatst en bij elk pak papier wordt een kaartje met verschillende streepjescodes meegeleverd die onderin de printer moet worden gelegd. Dit kaartje wordt als eerst ingelezen en zo weet de printer (vermoedelijk) welk merk en type papier is toegevoegd.

Software

De app die bij de Insta-share Printer hoort lijkt wel heel erg veel op de Polaroid Zip-app wat ons doet vermoeden dat deze mod eigenlijk een omgebouwde versie is van de losse Zip-printer. Het maken van een foto en het kiezen van een foto uit je galerij gaat op exact dezelfde manier als bij de Zip-app en ook het afdrukken is identiek, behalve dan dat sommige meldingen zijn toegespitst op de Mod (de melding dat de mod moet opwarmen of dat de accu van de mod bijna leeg is).

Als je eenmaal een foto hebt geselecteerd of gemaakt krijg je de mogelijkheid verschillende borders (om het geheel die ouderwetse, maar kleurrijke Polaroid-modus mee te geven), stickers en teksten in verschillende lettertypes toe te voegen in verschillende kleuren. Ook kan je met allerlei filters de foto nog verder aanpassen (denk aan kleurverzadiging, scherpte of contrast).

Als je alle wijzigingen hebt gemaakt druk je op de print-knop en je creatie rolt zo uit je printer. Na het afdrukken vraagt de app of je de dezelfde afbeelding direct nog een keer wilt afdrukken of om je foto te delen met een andere app of dienst. Afbeeldingen kunnen worden afgedrukt vanaf je telefoon, Facebook, Instagram, Google Foto's of rechtstreeks vanaf de camera (neem een foto en deze wordt direct afgedrukt).

Kwaliteit

Het Zink-papier is erg stevig en waterdicht. Dit papier kan zeker tegen een stootje en zal de tand des tijds goed doorstaan. De plaklaag aan de onderkant is stevig waardoor de sticker goed blijft zitten.

De kwaliteit van de foto's is redelijk. De kleuren wijken een beetje af van het origineel en ogen behoorlijk donker. Eigenlijk moet je bij elke foto die je wilt printen een beetje stoeien met de filters. Als je daar geen zin in hebt, raden we je aan de helderheid helemaal omhoog te gooien en het contrast met rust te laten. Omdat wij bij andere Zink-printers nog wel eens zagen dat er zelfs verschil te zien is als dezelfde foto meerdere malen wordt afgedrukt, probeerden wij dat ook met deze mod. Die leek daar amper last van te hebben. De verschillen waren in elk geval minimaal.

De details op de foto's zien er goed uit. De Insta-Share printer heeft, in tegenstelling tot de Polaroid Zip, weinig tot geen last van artefacten of strepen, maar helaas wel van color banding. Dit zie je vooral op foto's met grote contrastverschillen en dat is jammer.

Origineel

Afdruk

Origineel

Afdruk

Testbeeld, origineel

Testbeeld, afdruk

Privacy

Ook bij deze app konden we het niet laten te kijken naar het privacy-aspect. Wij vreesden het ergste aangezien de app die bij de Polaroid-Zip-printer hoort het allerergst was en veel onnodige data verzamelde. Gelukkig viel dat bij de Insta-Share-app heel erg mee. Er wordt zelfs niet gezeurd om het inschakelen van je locatie.

Jammer genoeg vraagt (eist) de app wel om toegang tot je contacten (wat moeten al die appbouwers toch met je contactenlijst?) en weigeren is geen optie. De app werkt dan simpelweg niet en blijft zeuren dat je alle machtigingen moet verlenen. Wij kwamen er gelukkig achter dat na het starten de machtiging direct weer kan worden ingetrokken. De app blijft gewoon werken, ook als je deze sluit en later weer opent. Wij konden ruim een week gebruik maken van de app voordat deze weer begon te zeuren om toegang tot contacten.

Conclusie

Het is moeilijk deze Moto Mod aan te raden. We zijn groot fan van het concept en technisch gezien zit het goed in elkaar en werkt het uitstekend en hoewel ons testpubliek positief was (zeker de mensen die een Moto Z-toestel hadden), hebben wij zo onze twijfels over deze mod. Begrijp ons niet verkeerd, het idee is geweldig en qua gebruikersgemak verslaat de Insta-Share printer alle andere mobiele printers...als je een Moto Z-toestel hebt, maar daar houdt het dan ook wel een beetje op.

De kwaliteit van de foto's die uit de printer rollen is matig. Wij hebben de neiging de schuld te leggen bij de Zink-technologie aangezien elke Zink-printer die wij hebben getest foto's print met wisselende resultaten. Dat zou echter te kort door de bocht zijn omdat wij hebben gezien dat de HP Sprocket Plus wel degelijk mooie printjes kan maken.

Als wij de Mod vergelijken met de Losse Polaroid Zip-printer zien we gelukkig wel enkele verbeteringen. De kleuren komen beter overeen, de foto's hebben minder last van artefacten en de app is niet zo datahongerig als z'n losse tegenhanger, maar zelfs dat kan de mod niet redden. Als je per se een fotoprinter wilt die op Zink-papier print (wat wij ons kunnen voorstellen gezien de prijs van dat papier), zouden we je eerder de HP Sprocket (plus) aanraden. Alleen als je al een Moto Z-toestel hebt kunnen we je de mod aanraden. Deze is namelijk ongeveer even duur als de losse Polaroid Zip en is op praktisch alle vlakken beter.

Als je dan toch liever voor een losse printer gaat en het niet erg vindt wat meer te betalen voor het fotopapier, kan je voor dat geld de veel betere Kodak Mini 2 halen én heb je nog geld over voor een stapel fotocartridges.