Ricoh presenteert de alleslezer op de internationale Opto-elektronicatentoonstelling die van 12 tot 14 juli nabij Tokio plaatsvindt. Het optische component bestaat uit een 1 millimeter dikke, ronde diffractieplaat met een diameter van 3,5 millimeter, die aan beide zijden kleine concentrische groeven bevat die als diffractierooster fungeren.

De plaat is tussen de lasers en een objectief geplaatst en het diffractierooster is zo ontworpen dat de laserstralen zich aanpassen aan het gebruikte formaat van de schijf, zo meldt Eetimes. De intelligente drive kan daardoor omgaan met de verschillende diepten waarop de gegevenslagen van verschillende schijven zich bevinden.

Zo bevindt de gegevenslaag van Blu-Ray-schijfjes zich 0,1 millimeter onder de oppervlakte van de disk. Bij hd-dvd's is dit 0,6 millimeter, net als bij normale dvd's. Cd's daarentegen hebben een datalaag die 1,1 millimeter onder de oppervlakte ligt.

Volgens een woordvoerder van Ricoh is deze optische drive de eerste die alle vier diskformaten ondersteunt. "Het maakt het mogelijk om spelers en recorders te maken die uitgerust zijn voor alle formaten, en daar hebben consumenten baat bij", aldus de woordvoerder tegenover Eetimes.

Ricoh zal de ontwikkelde techniek in eerste instantie alleen uitbrengen voor spelers en niet voor branders. Door het rooster gaat energie van de laserstraal verloren, waardoor het diffractie-onderdeel een blauwe laser nodig heeft met een grotere kracht dan die van traditionele recorders. Bron: Techworld