RightScale is een bedrijf dat een volledig beheerplatform aanbiedt voor onder andere de EC2 cloud van Amazon. Volgens Thorsten von Eicken, CTO en oprichter van RightScale, is Ubuntu de snelst groeiende Linux-distributie, en hij verwacht dat het steeds meer ingezet zal worden in de cloud. Daarom heeft RightScale vanaf nu een volledige set aan cloud-ready server tempates voor Ubuntu, zoals web- en applicatie-arrays, database clusters en grids.

In een blog voegt Thorsten von Eicken daar nog aan toe dat ze in het verleden alleen CentOS ondersteunden, maar dat een half jaar geleden duidelijk werd dat ze niet meer om Ubuntu heen konden. Dus toen Shuttleworth in zijn bekendmaking van Karmic Koala de cloud bij name noemde, was de beslissing snel genomen.

Interessant is verder wat Von Eicken in zijn Nota Bene schrijft. RightScale heeft mirrors van de Ubuntu repositories in EC2, dus zal het installeren van software met apt-get op bijvoorbeeld honderden servers heel snel gaan. Ze houden die repositories helemaal up-to-date, zodat gegarandeerd de laatste versies van programma’s worden geïnstalleerd.

Overigens kun je RightScale tien uur gratis proberen. Genoeg tijd om een paar basale servers de lucht in te krijgen en wat gevoel op te doen met de cloud. Je kunt er de simpele voorbeelden bij houden die RightScale er bij levert. En er is niet alleen rekening gehouden met klanten in de VS, maar er is ook een EU-install mogelijk.

Bron: Techworld