RIM lanceert BlackBerry Enterprise Server 5.0

Blackberry-maker RIM heeft versie 5.0 uitgebracht van de BlackBerry Enterprise Server. Verder heeft RIM overeenkomsten gesloten met HP en Cisco, en kan Gmail voortaan als native client worden gedraait op de Blackberry.

Een van de belangrijkste verbetering aan BlackBerry Enterprise Server is dat de beheerafdeling tegenwoordig via een webinterface het beheer kan voeren over de apparaten. Verder is er een role-based access control, waarmee kan worden geregeld wie toegang heeft tot welke functies. Het nieuwe systeem voor policy-beheer maakt het makkelijker om groepen en subgroepen aan te maken.

Mobiel printen

Met ingang van deze versie neemt HP de serversoftware van RIM op in zijn beheerplatform Operations Manager. Daarmee worden de smartphones onderdeel van die beheeromgeving. Daarnaast koppelt HP zijn webservice voor printen aan de bekende Blackberry. Gebruikers kunnen dan vanuit hun smartphone direct printen op elke printer in de buurt, zolang die maar een internetverbinding heeft. HP demonstreert beide softwarepakketten op het Wireless Enterprise Symposium van RIM dat deze week plaatsvindt in Florida. Het is nog niet bekend wanneer beide pakketten echt op de markt komen.

De samenwerking met HP voorziet in de gezamenlijke ontwikkeling van meer zakelijke oplossingen voor mobiele werkers. "Bedrijven zoeken nu nieuwe manieren om het niveau van hun dienstverlening te verhogen, de operationele kosten te verlagen en de productiviteit van werknemers te verbeteren. Zij kunnen dat doen door het beheer van hun infrastructuur voor mobiele werknemers te transformeren", prijst HP-topvrouw Ann Livermore de samenwerking aan.

Verenigde communicatie

Verder haakt RIM nu aan op de Unified Communications-strategie van Cisco. RIM koppelt zijn Blackberry Enterprise Server en de nieuwe versie van zijn Mobile Voice System-software aan de ip-telefoons van de netwerkleverancier. De nieuwe MVS Server werkt samen Cisco's Unified Communications Manager vanaf versie 6.1. Het VoIP-systeem (voice over ip) van een bedrijf sluit hiermee aan op de mobiele mogelijkheden van de Blackberry-smartphones.

Gebruikers krijgen één universeel nummer waarop ze bereikbaar zijn, een enkel caller ID en één voicemailbox voor zowel de Cisco ip-telefoons als hun RIM-smartphones. Daarnaast is een gesprek over te hevelen van het ene naar het andere toestel, voor vertrek uit of juist aankomst in het bedrijfspand.

Exchange, Notes, Groupwise en Gmail

De nu gelanceerde nieuwe versie 5.0 van de Blackberry Enterprise-serversoftware sluit ook meer aan op de groupware (mail- en agendasoftware) van Microsoft, IBM en Novell (respectievelijk Exchange, Lotus Notes en Groupwise). RIM biedt in de nieuwe versie ook betere beheermogelijkheden voor mobiele applicaties, bijvoorbeeld op basis van rollen voor gebruikers.

Bovendien heeft Google een service gelanceerd waarmee Gmail en de kalender kan worden gepusht naar de email client op de BackBarry. Deze dienst komt met de Premier en de Education editie van Google Apps.

Bron: Techworld