Blackberry’s zijn nog steeds mateloos populair, maar RIM is de laatste tijd wat onder de radar gegleden door de titanenstrijd tussen Apple’s iPhone en Google’s Android. Het nieuwe paradepaardje Torch moet Blackberry weer in de schijnwerpers zetten. Mike Lazaridis, president en co-ceo van RIM, noemt het toestel "een van de belangrijkste lanceringen in de geschiedenis van het bedrijf".

Touchscreen plus toetsenbord

Nadat eerdere Blackberry’s met alleen een touchscreen geen succes werden, heeft RIM gekozen voor de combinatie. De Torch 9800 heeft een 3,2 inch touchscreen en daaronder een uitschuifbaar fysiek toetsenbordje. Verder heeft het apparaat redelijk standaard specificaties voor een smartphone, zoals een 5 megapixelcamera, 4GB opslagruimte, een accelerometer, Bluetooth en gps. De resolutie van het scherm is met 480 x 360 pixels echter karig; de iPhone 4 haalt 960 x 640.

Het nieuwste RIM-toestel draait ook een nieuw besturingssysteem, Blackberry OS 6. Dat heeft een verbeterde interface en een universele zoekfunctie. De browser is geheel vernieuwd en draait nu op de open source Webkit-engine. Die browserbasis doet ook dienst in Safari (desktop en mobiel), Chrome en de Android-browser. De browser ondersteunt onder meer het afspelen van video in de browser middels de HTML5-videotag.

Nog geen Flash

Blackberry OS 6 heeft echter nog geen ondersteuning voor Flash, een bekend struikelblok voor sommige mobiele besturingsystemen. Maar RIM belooft dat Flash nog dit jaar zal worden ondersteund, maar het is nog druk doende.

“Het is erg belangrijk om het goed te krijgen. Flash en Flash-video hebben zeer specifieke vereisten voor de hardware,; CPU en geheugen”, aldus Tyler Lessard van RIM. “We willen niet een ervaring bieden die gebruikers enthousiast maakt - om bijvoorbeeld een nieuw toestel te kopen dat Flash ondersteunt - om er dan achter te komen dat het niet werkt zoals gehoopt.”

De Blackberry Torch 9800 is samen met telecombedrijf AT&T gepresenteerd. Het apparaat zal halverwege augustus verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten. Wanneer het toestel naar Nederland komt, is nog niet bekend.