BlackBerry-maker Research in Motion overweegt om op termijn de eigen productietak te verkopen. Eerder liet RIM-ceo Thorsten Heins al weten de nieuwe versie van het BlackBerry OS te licenseren aan andere fabrikanten.

In een interview met de Duitse krant Die Welt noemt hij nu de verkoop van de hardwareproductie nadrukkelijk een optie. RIM produceert al sinds eind jaren '90 al zijn eigen toestellen en sprak nooit eerder van het afstoten van zijn productie-afdeling.

Cruciale fase aangebroken

De focus ligt momenteel vol op BlackBerry 10. Volgens Heins wordt er alles aan gedaan om het nieuwe platform eerst zelf tot een succes te maken, voordat andere opties in beeld komen. “Het is belangrijk om eerst BlackBerry 10 succesvol op de markt te brengen. Dan zullen we verder zien", zegt de Duitse topman tegenover Die Welt.

Het in zwaar weer verkerende RIM zit in een cruciale fase. De aanstaande release van BlackBerry 10 is waarschijnlijk de laatste kans voor het noodlijdende bedrijf. Heins, nu circa een jaar aan het roer van de BlackBerry-maker, heeft het bedrijf inmiddels flink afgeslankt en meldt in het interview dat het bedrijf schuldenvrij is en 2,9 miljard dollar in kas heeft.

Update 15.25 uur: Het Nederlandse PR-bureau van RIM laat weten dat CEO Thorsten Heins ook alle opties open houdt wat betreft de invulling van een eventuele verkoop van de hardwareproductie. Op de vraag of de optie een volledige verkoop omhelst antwoordt het bureau: “Thorsten heeft al vaker aangegeven dat RIM alle opties openhoudt, maar zoals eerder aangegeven richten zij zich nu op een succesvolle lancering van BlackBerry 10.”