Chipfabrikant GlobalFoundries stapt in de FinFET-productie en rolt daarmee volgend jaar al een 14 nm-chip uit. Deze driedimensionale transistors zitten nu ook al in Intels Ivy Bridge (22 nm) en diens Broadwell moet de chipmaker in 2014 naar 14 nm brengen. Global Foundries maakt volgend jaar al de stap naar de kleinere node en levert daarmee vooral ARM een groot voordeel op.

Smartphones en tablets

Volgens GlobalFoundries is de nieuwe chip geschikt voor SoC's, die fabrikanten als Qualcomm, Nvidia en Texas Instruments inzetten voor chipsets in mobiele apparaten. Deze chipproducenten staan te springen om kleinere en energiezuinigere chips om smartphones en tablets aan te drijven. GlobalFoundries kondigt aan dat ontwerpkits (PDK's) al beschikbaar zijn en in 2013 chips voor consumenten de markt op kunnen rollen.

“De 14nm-XM-architectuur heeft de ideale balans tussen prestaties en energieverbruik, terwijl zowel de grootte als kosten geminimaliseerd worden", stelt de fabrikant in een persbericht. Volgens GlobalFoundries bespaart de FinFET-aanpak 40 tot 60 procent energie vergeleken met zijn huidige 20 nm-chips.

GlobalFoundries maakt er in zijn aankondiging geen geheim van deze klanten van de concurrentie te willen afsnoepen. De fabrikant prijst zijn eigen “nieuwe aanpak die leidt tot een kosten- en energiebesparende FinFET-technologie die ideaal geschikt is voor de mobiele SoC-markt."

x86 verliest terrein

Daarnaast heeft GlobalFoundries een licentie op de ARM-architectuur die op de mobiele markt breed wordt ingezet. GlobalFoundries richt zich op deze manier met SoC's op de mobiele markt, waar Intel met de x86-architectuur weinig voet aan de grond heeft.

Microsoft zet wel stevig in op de x86-architectuur met de komst van Windows 8. Ook tabletmaker HP heeft eerder gezegd meer brood te zien in x86 die een rijk ecosysteem heeft aan apps. Met Windows 8 gokt Microsoft overigens niet op één paard en er komt ook een ARM-tablet met Windows RT, de speciale ARM-uitvoering van Windows 8.