Cisco meldde vorige week dat het de resellerrelatie met HP gaat verbreken per 30 april. Dat betekent dat HP de kwalificaties Cisco Certified Channel Partner en Global Service Alliance Partner gaat verliezen. HP is op weg Cisco’s belangrijkste rivaal te worden in de datacentermarkt. De netwerkgigant wil voorkomen dat HP als reseller de beschikking houdt over technologische innovaties en de productroadmap van Cisco. Opmerkelijk is dat Cisco zegt dat overeenkomsten waaronder Cisco als OEM-reseller HP-producten verkoopt niet worden geraakt door de relatiebreuk.

Onder druk gezet

Dat heeft gevolgen voor klanten en resellers. Nu worden partners van HP en Cisco al door beide leveranciers onder druk gezet om te kiezen voor een monocultuur, maar veel klanten beschikken over een hybride omgeving. Cisco wil nu met HP om de tafel om te bezien hoe deze klanten blijvend kunnen rekenen op goede ondersteuning en het nakomen van de SLA’s. Cisco heeft al gemeld dat het servicecontracten die via HP op Cisco-technologie zijn afgesloten, zal respecteren. Wel zullen die moeten worden herzien, zegt Cisco, zodat die contracten ‘de nieuwe relatie tussen Cisco en HP reflecteren’. Daarover wil het met HP in gesprek.

Financiële voordelen

Volgens marktonderzoeker Nikos Theodosopoulos van UBS Warburg, zal de concurrentie tussen HP en Cisco in de komende jaren zich nog verder intensiveren. Klanten zullen worden benaderd met ‘agressieve finacieringsovereenkomsten’, voegde hij daar aan toe. Volgens analist Steve Schuccart van Current Analysis, zullen klanten echter niet onder druk worden gezet om te kiezen tussen een van beide leveranciers, ‘hoewel ze wellicht wel worden gevraagd dat te doen’. Een dergelijke ‘aanmoediging’ zal waarschijnlijk worden vergezeld met financiële voordelen, incentives, voegt analist Gordon Haff van Illuminata daar aan toe.

Bron: Channelworld Bron: Techworld