Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbedrijf Informa Telecoms and Media. Oorzaak van de explosieve prijsstijging zijn pogingen van telecombedrijven om de teruggelopen inkomsten in Europa te compenseren, meldt PC World.

164 procent duurder

Een telefoongesprek vanuit Afrika naar Duitsland, met een Europese telefoon, is sinds 2006 maar liefst 164 procent duurder geworden. Wie met een Europese telefoon belt vanuit India naar Spanje, betaalt daarvoor 32 procent meer dan in 2006. Een gesprek tussen Rusland naar Italië is eveneens prijzig, 4,58 euro per minuut, 25 procent meer dan in 2006.

Grote katalysator voor deze prijsexplosie is de wetgeving die op 30 juni 2007 werd aangenomen in de Europese Unie, genaamd Eurotariff. Volgens de nieuwe regels mogen telecombedrijven maximaal 49 eurocent per minuut rekenen voor een telefoongesprek binnen de EU, wanneer het telefoonabonnement is afgesloten bij een Europees telecombedrijf.

Verliezen door regulering

Deze maatregel heeft geleid tot flink lagere roamingtarieven, maar telecomconcerns zijn dus elders deze verminderde inkomsten gaan compenseren. Volgens Angela Stainthorpe, analist bij Informa Telecoms and Media, lopen de verliezen voor de telecombedrijven door de roamingregulering op tot honderden miljoenen euro's: "De tarieven zijn sterk gedaald, maar ondertussen is het roamingverkeer niet naar verhouding gegroeid. Om die reden probeert men nu elders het verlies te compenseren."

De Europese Commissie geeft aan zich zorgen te maken om de torenhoge prijzen, maar heeft wettelijk gezien geen middelen om de tarieven voor telefoongesprekken buiten de 27 lidstaten van de EU te reguleren. Op dit moment onderzoekt de Europese Commissie of het noodzakelijk is om prijzen van roaming sms berichten eveneens te reguleren binnen Europa.