De Telenoid is bedoeld als een soort continue live emoticon. De plastic pop heeft de grootte van een klein kind en heeft levensechte ogen. Ook kan het zijn armen bewegen en gezichtsuidrukkingen overbrengen.

Menselijke aanwezigheid transporteren

De robot is verbonden met een beller aan de andere kant van de lijn. Met behulp van gezichtsherkenningstechnieken aapt de Telenoid de bewegingen na. De onderzoekers willen zo "de menselijke aanwezigheid transporteren naar afgelegen plaatsen". Dit zou de conversatie natuurlijker en rijker maken.

Het gebruik van de Telenoid is nogal onwennig, ondervond verslaggever Nick Barber tijdens de de Computer Human Interactive (CHI) conferentie in Vancouver. Het lijkt dan ook een grensgeval te zijn op de rand van de Uncanny Valley, het punt dat mensen robots teveel op een mens vinden lijken waardoor het als eng wordt ervaren.

Gericht op bejaarden

De onderzoekers wijzen erop dat het om een onderzoeksproject gaat dat vooral gericht is op bejaarden in verzorgingstehuizen. Er bestaat ook een kleine, handzame versie van de Telenoid, de Elfoid, die ongeveer de grootte heeft van een smartphone.