Het interne systeembeheer dat Rogier doet is in zekere zin een eitje. Neomax is een jonge, groeiende ICT-detacheringsorganisatie en Rogier biedt support aan de 14 interne medewerkers van Neomax op kantoor en beheert er 8 servers, waaronder een CRM server, wat domain controllers en een fileprint server. De clients draaien allemaal op de laatste drie Windows versies. Het voornaamste wat Rogier doet is het uitrollen van de patches. Lekker kleinschalig dus en het kost hem ook niet zoveel tijd.

Public Cloud

Pas echt interessant wordt het voor Rogier in zijn andere taken. Rogier houdt zich naast het systeembeheer bezig met nieuwe ontwikkelingen. “Je kunt het zien als business development waar ik mee bezig ben. We bieden ondersteuning voor onze detacheringsklanten, maar ook voor externe klanten."

"We willen ons gaan focussen op een cloud divisie, dus een public cloud in het leven roepen. Wat we gaan doen, is een vorm van hosted exchange aanbieden. We zijn bezig met het ontwikkelen van producten daarvoor. Zo kunnen we bijvoorbeeld Office Communicator Server, een zakelijke MSN-variant, en SharePoint gaan aanbieden via deze hosted service.“

Natuurlijk komen de nieuwe ontwikkelingen niet uit de lucht vallen. “Een trend die wij zien is plaatsonafhankelijk werken. Met hosted Exchange, OCS en eventueel in de toekomst ook VOIP-integratie kan een gebruiker of een beheerder vanuit huis of een wegrestaurant gewoon zijn werk doen. Daar spelen we met onze nieuwe producten dus op in.”

Exchange 2010

Veel klanten van Neomax draaien nu nog steeds op Exchange 2003, waardoor ze Exchange 2007 dus zullen overslaan. Nu willen veel klanten van 2003 af en de logische stap is dan namelijk Exchange 2010.

“We hebben dus Exchange 2010 in de markt gezet en dat willen we als een hosted dienst gaan aanbieden. Exchange is een beetje mijn ding, samen met virtualisatie met VMware. Ik ben ook Exchange 2010 gecertificeerd. Ik doe erg veel zelfstudie en voor Exchange 2010 heb ik gedurende 6 a 7 maanden bèta versies getest. Vervolgens heb ik me ingeschreven voor een bèta examen bij Microsoft en dat heb ik gehaald.”

Exchange 2010 sprak Rogier al vanaf het begin erg aan. “De nieuwe features zijn goed, zoals de high availability opties die het mogelijk maken om een grootschalige oplossing te creëren op goedkope storage. Hoe het integreert met Office Communicator Server is ook interessant. Dat alles willen we gaan integreren voor klanten, zodat plaatsonafhankelijk werken makkelijker wordt en de communicatie maximaal efficiënt is.”

Als het goed is wordt het op deze manier makkelijker voor bedrijven om hun mail bij Neomax te laten hosten, dan dat iemand het intern gaat doen bij zo’n klant. “Het is eigenlijk een beetje het ontzorgen voor de klant. Wij halen de expertise binnen en de klant hoeft zich geen zorgen te maken over het up to date houden van de mailomgeving.”

VMware

Rogier heeft ook zijn VCP certificering voor VMware. Dat komt erg mooi uit in zijn functie. “De oplossing van Exchange komt in een extern datacenter te draaien op een VMware cluster die we zelf beheren. Ik schrijf dan ook zelf technische offertes voor de klanten. Zo heb ik dus een aardig veelzijdige baan waarbij allebei mijn specialismen erg goed van pas komen.”

Het lijkt een luxe dat hij maar weinig beheersproblemen heeft. Toch verlangt Rogier op bepaalde momenten nog wel naar het echte beheerwerk. "Voorheen zat ik bij een grote detacheringsorganisatie en had ik op een gegeven moment meer dan 100 servers in beheer. Daar ben ik nu meer dan een jaar weg. Maar met de nieuwe ontwikkelingen die we nu doorvoeren hoop ik toch ook weer meer op het vlak van zwaar beheer en support te gaan doen. Dat lijkt me toch wel weer erg leuk.”

Lekker Kiten

Als systeembeheerder zit je over het algemeen natuurlijk veel stil. Om in beweging te blijven en problemen te voorkomen doet Rogier aan extreme sports. “Ik doe aan kitesurfen en wakeboarden. In Nederland wakeboard ik meestal, omdat je dan altijd het water op kan onafhankelijk van de wind."

"Voor Kitesurfen ga ik naar een kite-oord zoals laatst Cumbuco in Brazilië. Als je vrij bent en bijvoorbeeld thuis zit heb je toch wel eens de neiging om naar een computer te grijpen. Als je op het water zit kan dat echt niet. En dat is soms wel eens gezond."

Bron: Techworld