Gisterochtend opende de Nederlandse Voornamenbank waarin de trends zijn te zien van 500.000 voornamen die in Nederland sinds 1880 worden gebruikt. Kort na de onthulling werd de site overspoeld met bezoekers en was de bereikbaarheid van de site enige uren lang problematisch.

Uiteindelijk prikten de it-beheerders van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waar het Meertens Instituut onder valt, een extra server bij. Ook hebben zij de bandbreedte voor de website verhoogd.

Beter voorbereid

De Voornamenbank is een aanvulling op de Nederlandse Familienamenbank, die eind vorig jaar is gelanceerd. Ook die site bezweek na het live gaan onder de massale toeloop.

"We waren er na de wat moeizame lancering van de Familiedatabank wel enigszins voorbereid. Het was nu niet zozeer een probleem van het aantal servers, maar vooral de lijn tussen de servers en het verdere internet", aldus Gerrit Bloothooft, taalwetenschapper en co├Ârdinator van het Namenbankproject.

Volgens Bloothooft verwerkte de Voornamenbank gisteren circa 4 miljoen pageviews. De grootste piek is inmiddels al weer voorbij.

Probleempiek

Een enorme 'probleempiek' is een bekend probleem bij dergelijke databanken waarover veel media bij lancering berichten. Zo crashte de Europese digitale bibliotheek in november 2008 kort na opening. Daar moest vervolgens wekenlang aan gesleuteld worden.