Een update van ESA. De Europese ruimtevaartorganisatie heeft de afgelopen week koortsachtig gewerkt om Rosetta in het gareel te krijgen. Het vaartuig was de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zo dicht genaderd dat het last kreeg van ronddwarrelend stof. Rosetta navigeert op de sterren, maar de star trackers zagen komeetstofdeeltjes aan voor sterren en sloeg op hol. Het toestel ging automatisch in safe mode en vloog weg van de komeet.

Na veel rekenwerk en nieuwe commando's is Rosetta inmiddels weer onder controle. Het begint nu opnieuw aan een serie steeds kleiner wordende driehoekjes om in een nauwe baan om de komeet te komen. Niet in de laatste plaats om contact te maken met de ongelukkige komeetlander Philae.

Donkere kloof

Die belandde na onverwachts gestuiter in een soort donkere kloof. Het kon nog enkele waardevolle experimenten uitvoeren alvorens de accu leeg was. Opladen middels zonnepanelen was er niet bij. Er is echter nog een sprankje hoop dat Philae alsnog uit coma komt. Dit omdat 67P steeds dichter bij de zon komt en dus de temperatuur en lichtintensiteit toenemen.

Lees ook: [TechRepo] ESA satellietfabriek verscholen in Hollandse duinen