Het ruimteveer Orion, dat de inmiddels al bijna vergeten Space Shuttle moet opvolgen, heeft oude technologie aan boord; zijn processoren zijn zelfs als 12 jaar oud. Die technologie moet de G-krachten kunnen doorstaan, net als de ruimtestraling. En dat is nog niet toevertrouwd aan de moderne technologie.

Wordt er wel eens gegrapt dat de eerste maanlanding werd gedaan via computers die weliswaar een complete ruimte vulden, maar niet slimmer waren dan je telefoon, dat geldt bij uitstek ook al voor de Orion. De smartphone in je hand is even slim, alsniet slimmer dan de computers in de nieuwe ruimteveer. "Vergeleken met de Intel Core i5 in je laptop is (de technologie in de Orion) veel langzamer, minder krachtig", zegt Matt Lemke, NASA's manager van het technologieteam voor de Orion tegen Computerworld.com.

IBM PowerPC 750FX uit 2002

De Orion gebruikt een vluchtcomputer van Honeywell dat oorspronkelijk is gemaakt voor een Boeing 787. De hardware en circuitboards van de computer zijn flink verdikt en verstevigd voor de ruimtereis. Van de computer zijn er drie aan boord, voor het geval er twee vanwege de ruimtestraling even moeten herstarten. Dat kost 20 kostbare seconden. De computers hebben een IBM PowerPC 750FX eenkernige processor aan boord, uit 2002.

De Orion wordt vandaag hopelijk gelanceerd nadat gisteren een serie van events telkenmale de vluchtstart had voorkomen. Het ruimteschip moet uiteindelijk na 2020 reizen naar een astroide en tien jaar later mensen naar Mars brengen.