Dat meldt Gartner op basis van interviews met aanbieders van SaaS-producten. Tegen 2010, zo voorspelt de analistenfirma, zullen negen op de tien SaaS-aanbieders open source hebben ingezet om de kosten terug te brengen. Tijdens de herfst schatte Gartner nog dat dit 80 procent zou zijn in 2011, en daarmee krijgt open source een grotere sleutelrol in het mogelijk maken van de SaaS-handel.

"De kern voor de SaaS-handel ligt in het zover mogelijk terugdringen van kosten voor de aanschaf van software terug te dringen", zegt Gartner-analist Robert DeSisto tegenover NetworkWorld. "Zo steekt de economie voor deze bedrijven in elkaar." Voorbeeld van een SaaS-aanbod op open source-basis is de dienst van SalesForce waarmee gegevens offline kunnen worden opgevraagd.

Maar die besparingen gaan de bedrijven niet omzetten in prijsverlagingen, zo verwacht DeSisto in zijn onderzoeksrapport, Open Source in SaaS 2008. "Het overgebleven geld gaat waarschijnlijk naar de lagere regionen van de onderneming, of naar de onderzoeksafdelingen", schrijft DeSisto in het bij het rapport horende persbericht.

Bovendien, zo zegt DeSisto, kunnen SaaS-leveranciers de keus maken omdat klanten weinig te klagen hebben: In functionaliteit verandert er niets, en overgangen naar open source vanuit de SaaS-aanbieder zullen vrijwel onzichtbaar verlopen. Bron: Techworld