De online officedienst laat gebruikers samen aan documenten werken, door constante updates zijn de bestanden altijd actueel. Ook zitten binnenin de applicatie mogelijkheden om te overleggen. De online tekstverwerker Buzzword ondersteunt onder meer .odt, .docx, .doc en .xml. Het programma kan documenten exporteren naar .pdf en .html.

Daarnaast biedt Acrobat mogelijkheden om gezamenlijk presentaties te maken (Presentations, bèta), en er is een applicatie die online vergaderen mogelijk maakt (Adobe Connect Now). Vandaag heeft Adobe daar een bètaversie van een nieuwe spreadsheet-bewerker (Tables) aan toegevoegd.

Adobe richt zich met de online office-toepassingen op zakelijk publiek dat samen wil werken aan documenten. Volgens Erik Larson, hoofd product management van Acrobat.com, gaat er veel tijd verloren door samenwerking binnen bedrijven. "Iedereen weet dat veel tijd wordt verspeeld met inefficiënte vergaderingen en met het uitzoeken wat nou precies de correcte versie van een document is."

Abonnementen

Adobe biedt twee abonnementen aan. Met Premium Basic (15 dollar per maand) kunnen bedrijven maandelijks 10 documenten exporteren naar pdf-formaat, en webvergaderingen houden met maximaal 5 mensen tegelijk. Met een duurder abonnement (Premium Plus, 39 dollar) mag er ongelimiteerd worden geëxporteerd naar pdf, en kunnen bedrijven vergaderen met maximaal 20 mensen. Er is ook een gratis versie voor mensen die door een betalende klant worden uitgenodigd om aan een document te werken.

Op Acrobat.com kunnen Amerikaanse klanten zich nu inschrijven voor de dienst. Adobe verwacht snel uit te breiden naar andere regio's. Europese bedrijven hadden toegang tot de bèta, maar de data werd daarbij wel weggezet op servers in Amerikaanse datacentra.

Later dit jaar zullen de diensten van Acrobat.com ook op de mobiele telefoon beschikbaar komen, zegt Adobe. Er zijn plannen voor de iPhone, BlackBerry, Nokia en toestellen met Windows Mobile. Daarnaast werkt Adobe aan verbetering van pdf-workflows, onder meer de mogelijkheid een pdf te updaten nadat het bestand verstuurd is naar andere gebruikers. Ook is er een API beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars die externe diensten willen bouwen rondom Acrobat.com.

Zowel Google als Zoho bieden vergelijkbare online officepakketten aan. Die applicaties zijn ook gratis te gebruiken. Daarmee richten de softwaremakers zich vooral op particulieren, voor bedrijven is er een betaalde versie. Bron: Techworld