Voor het gerecht in Düsseldorf beschuldigde de advocaat van Samsung Apple ervan dat de Duitse aanklacht niet in één maar in 27 gevallen een onjuist beeld geeft van de werkelijke afmetingen van de Galaxy Tab 10.1. Samsung beschuldigt Apple niet direct van vervalsing, maar spreekt eerder van fout of verkeerd bewijs.

Persoonlijke kwestie

Dit tot grote onvrede van de Duitse advocaat van Apple. Volgens Webwereld-verslaggever Andreas Udo de Haes, die aanwezig is bij de zitting, neemt hij het persoonlijk op. Hij dreigde een aparte zaak op te starten als Samsung Apple beschuldigt van het vervalsen van bewijs. Zover kwam het tot nu toe niet.

"Voor de zaak is het niet zo heel erg relevant", legt Udo de Haes uit. De zaak over de gelijkenis tussen de Galaxy Tab en de iPad draait om modellenrecht. Beide apparaten zouden te veel op elkaar lijken, stelt Apple. De rechter kijkt voornamelijk naar de tekeningen, maar in de marge wordt er dus ook nog een gevecht gevoerd om de door Apple toegevoegde foto's aan de aanklacht.

Verschillende versies van de Tab

Apple brengt tegen de aantijging van Samsung in dat het verschillende foto's van verschillende versies van de Tab heeft gepubliceerd. "Maar rond juni was gewoon duidelijk welke Tab er in Europa zou uitkomen", zegt Udo de Haes. Samsung voert aan dat het uiteindelijk gaat om het product dat in de markt verschijnt waar de aanklacht loopt. Apple had dus kunnen weten welke Tab de juiste was toen de aanklacht werd opgesteld.

Eerder deze maand onthulde Webwereld dat Apple foutief bewijs heeft staan in de Duitse dagvaarding. Ten minste één plaatje van een Galaxy Tab 10.1 was verkleind en de verhoudingen waren aangepast.

Het gevolg van deze bewuste of onbewuste onjuistheid is dat de aspect ratio van de afgebeelde Tab zelfs dichterbij de aspect ratio van de iPad 2 zit. De door Apple getoonde Galaxy Tab is qua vorm meer een iPad dan een echte Tab.

'Alle vervormingen in voordeel Apple'

Er werd in Düsseldorf niet tot in detail ingegaan op waar de afgebeelde apparaten niet stroken met het werkelijke apparaat. Samsung zei wel dat alle vervormingen, hoe klein ook, allemaal in het voordeel uitvallen van Apple's claims. Ook als het maar één procent bijgesneden is, zou Apple dat hebben gedaan om het apparaat van Samsung meer op die van Apple te laten lijken.

In Düsseldorf wordt er voor het eerst door beide bedrijven gepleit voor de Duitse rechter. Eerder deze maand verbood de rechter via een ex parte beslissing de import van de Galaxy Tab naar Europa. Later werd dat importverbod beperkt tot alleen Duitsland toen Samsung aanvoerde dat de Duitse rechter niet over de import van producten van een Koreaans bedrijf in andere Europese landen kan oordelen. De rechter ging hierin mee.

Op dit moment geldt er alleen in Duitsland een importverbod op de Galaxy Tab. De vraag is nu of de rechter dit verbod na afloop van deze zittingsdag handhaaft of opheft totdat er een definitief vonnis wordt geveld.

Webwereld doet live verslag van de zaak in Düsseldorf.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.