HTC meldt dat zijn omzet het afgelopen kwartaal met bijna 1,5 miljard euro maar liefst 58 procent hoger lag dan een jaar geleden. HTC produceert een aantal smartphones met Windows Mobile, maar richt zijn pijlen meer en meer op Android. Ook de winst steeg naar recordhoogte.

HTC geeft geen uitsplitsing naar soorten en typen smartphones die het fabriceert. Uit de ontwikkelingen op de markt kan wel worden opgemaakt dat de groei vooral zit in het segment met Android-smartphones.

Microsoft vangt voor Android

Dat betekent niet dat Microsoft alleen maar in het stof bijt met Windows Mobile. HTC betaalt Microsoft namelijk een geheim gehouden bedrag voor elke Android-mobiel die het produceert. In zijn financiële rapport over het eerste kwartaal van 2010 maakt het melding van de omstreden patentdeal. Die werd gesloten in april van dit jaar, maar geldt met terugwerkende kracht vanaf februari 2009. Opvallend is dat die patentovereenkomst een beperkte looptijd heeft: tot en met januari 2011.

Reus Samsung

Techgigant Samsung heeft ook een uitstekend kwartaal achter de rug. Het haalde een omzet van 25 miljard euro en een hogere operationele winst dan verwacht: 3,3 miljard euro.

Het Koreaanse concern is wereldwijd marktleider in de productie van chips en schermen, en nummer twee in mobiele telefoons, net achter Nokia. Samsung is in de Verenigde Staten al een tijd marktleider op mobiel gebied. Onderzoeksbureau IDC denkt dat Samsung nog dit jaar ook in West-Europa het worstelende Nokia van de troon kan stoten.

Toch is de mobiele markt mogelijk niet het belangrijkste voor de Zuid-Koreaanse elektronicaproducent. Analisten voorspellen dat de omzetgroei van Samsung vooral in de productie van chips en platte schermen zit.