Het Koreaanse Samsung zet in 2009 circa 3 biljoen won, ongeveer 1.3 miljard euro, opzij voor investeringen in halfgeleiders. Vorig jaar investeerde Samsung nog 6 biljoen won in de productie van chips. Dat meldt de Korea Times op basis van een hooggeplaatste maar anonieme bron.Samsung bezuinigt op de chips vanwege onder andere de 'terugval in de vraag in producten, de prijzen van de chips en eigen hoge productie.'

Samsung is de grootste producent van geheugenchips en zal dat volgens analisten ook blijven. Maar het bedrijf ziet zich genoodzaakt flink te snijden in de divisie. Een ander plan van het bedrijf om te bezuinigen op de eigen productie van geheugenchips pakte vorig jaar oktober verkeerd uit. Samsung wilde SanDisk overnemen om zo minder te betalen voor de licenties op de technologie om geheugenkaarten te produceren. Maar SanDisk bleek na maanden lang onderhandelen niet 'stabiel' genoeg om over te nemen en samsung trok het bod weer in.

Noodkrediet

De Koreaanse onderneming is niet de enige chipproducent die momenteel in zwaar weer verkeert. Het Duitse Qimonda kreeg in december vorig jaar een noodkrediet van 325 miljoen euro om de winter door te komen.

De meeste analistenbureaus, waaronder IDC, verwachten dat halfgeleiders een zwaar jaar te wachten staat.