De nieuwe module kan volgens Samsung flink bijdragen aan de vermindering van het stroomverbruik in datacenters. Het bedrijf wijst erop dat elke geheugenchip energie vreet, en dat beheerders dit dikwijls over het hoofd zien. Met 32GB-geheugen op één module, dus per kanaal, neemt het verbruik af ten opzichte van de huidige standaard van 8 GB DDR3 per geheugenkanaal.

Het geheugen, dat is gebaseerd op 50 nanometer-architectuur, loopt op een lager voltage (1,35v) dan eerdere versies die op 1,5 volt actief waren. Desondanks presteert de chip tot 20 procent efficiënter, zo beweert het bedrijf.

'SSD in het datacenter'

Naast geheugen ziet Samsung nog steeds groen potentieel in de markt voor harde schijven. Vice president Jim Elliot van het bedrijf breekt daarbij een lans voor de oprukkende, zuinigere SSD-varianten. SSD is volgens Elliot de aangewezen optie voor frequent gebruikte bestanden in datacenters. Naast dat flashschijven niet gedefragmenteerd hoeven te worden, genereren zij ook minder hitte, vibratie en geluid dan traditionele harde schijven.

Toch blijven ook reguliere harde schijven hun plaats houden, denkt Elliot, die daarmee een andere mening heeft dan sommige andere hardwarefabricanten. HDD-varianten kunnen nog altijd gebruikt worden om ‘koude’ data op te slaan die minder frequent geraadpleegd wordt, aldus de vice president.

Micron doet hetzelfde bij laptops

Op de markt voor laptops onthulde geheugenfabrikant Micron donderdag dat het binnenkort nieuwe zuinige DDR3-chips introduceert. Varianten van 2 en 4 GB zullen dit najaar verschijnen en zijn in voltage (net als bij Samsung) teruggebracht van 1,5v naar 1,35v. Daarbij moeten de chips een bandbreedte van 1333Mb/s bereiken. Micron beweert net als Samsung een efficiëntieverbetering van 20 procent. Bron: Techworld