Om minder afhankelijk te zijn van Android zou Samsung van plan zijn goedkope Windows-toestellen om de markt te brengen. Maar of dat ook gebeurt, laat de Zuid-Koreaanse fabrikant afhangen van de oplossing van zijn conflict met Microsoft over royalty's, schrijft de Korea Times.

Deze zomer klaagde Microsoft Samsung aan omdat het sinds september 2013 te weinig licentiekosten zou hebben overgemaakt. Samsung vindt echter dat Microsoft met de aankoop van Nokia contractbreuk heeft gepleegd. Als het tot een schikking komt, gaat Samsung weer nieuwe Windows-toestellen maken, stelt de bron van de Korea Times. Samsung zou intern al Windows Phones 8.1 hebben getest.

Windows Phone, of Windows 10?

Of een schikking op korte termijn is te verwachten, is onduidelijk. Samsung zou Microsoft kunnen helpen om met zijn marketingmacht het nog altijd tegenvallend kleine marktaandeel van zijn mobiele besturingssysteem op te schroeven. Wellicht gaat Samsung de toestellen uiteindelijk wel voorzien van Windows 10 in plaats van Windows Phone.

Microsoft heeft eerder gezegd dat Windows 10 ook geschikt moet worden voor mobiele apparaten. Samsung eigen systeem Tizen lijkt voor smartphones ook nog niet echt van de grond te komen.

Ativ S

In 2012 onthulde Samsung de Ativ S, een van de eerste Windows Phone 8-toestellen. Daarvan verschenen in verschillende regio's nog enkele andere versies, maar de Zuid-Koreaanse fabrikant bracht nog geen toestel met Windows Phone 8.1 uit.