Samsung heeft afgelopen zomer al contact gezocht met de Eindhovenaren om een alternatief te zoeken voor het te duur geworden E.Ink, dat tot nu toe wordt gebruikt in de e-readers van het bedrijf. Liquavista was vorig jaar al met diverse Aziatische aanbieders in onderhandeling. Door het verlenen van licenties konden deze de zo geheten ‘elektrowetting’-technologie gebruiken.

Al eerder geruchten

Al begin deze week gingen er geruchten dat Samsung een meerderheidsaandeel in de spinn-off van Philips zou hebben gekocht. Liquavista was in handen van een aantal investeerders, waarvan het Belgische Gimv al sinds de verzelfstandiging van Philips in 2006 in het bedrijf zat.

De investeringsmaatschappij, die grote investeringen doet, heeft naar nu blijkt zijn aandeel voor 4,6 miljoen euro verkocht aan Samsung Electronics. Andere investeerders zijn Amadeus Capital, New Venture en Prime Ventures. Ook die blijken uitgekocht, meldt Liquavista.

Inschrijving KvK al veranderd

De website ereaders.nl deed eerder deze week wat speurwerk en vond uit dat de inschrijving van Liquavista bij de Kamer van Koophandel al op 16 januari is veranderd. Samsung Electronics Europe bleek nu de hoogste concernrelatie te zijn. Ook werd een vacature gevonden waarin Liquavista werd beschreven als nieuw bedrijfsonderdeel van Samsung.

Het management van het Eindhovense bedrijf verandert door de overname. Oprichter Johan Feenstra vervangt de Belg Guy Demuynck als ceo. Demuynck was tot 2002 ceo van Philips Consumentenelektronica en daarna lid van de Raad van Bestuur van KPN.