De Chinese toeleveranciers van het Zuid-Koreaanse Samsung blijken overuren af te dwingen, boven het wettelijk maximum, en die niet of niet geheel uit te betalen. Daarnaast hanteerden sommige van de geïnspecteerde bedrijven een systeem van boetes om werknemers te straffen voor afwezigheid of traagheid. Samsung meldt dat het geen gevallen van kinderarbeid heeft ontdekt in de fabrieken in China.

Foute productiepraktijken

De inspectie onder de 105 toeleveranciers heeft wel "gevallen van ontoereikende praktijken" aan het licht gebracht. Dit zijn de gedwongen en niet goed uitbetaalde overuren, plus de beboeting van werknemers. Samsung laat niet los om hoeveel fabrieken, bedrijven en werknemers het gaat, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG.

De afnemer van de Chinese fabrieken voert nu extra maatregelen door om de misstanden weg te nemen en herhaling te voorkomen. Eerder heeft aartsrivaal Apple dit al gedaan voor zijn toeleveranciers, zoals het grote Foxconn. Ceo Tim Cook reisde daarvoor af naar de Chinese fabrieken waar onder meer de iPhone wordt geassembleerd.

Maatregelen en kliklijnen

Samsung eist van zijn toeleveranciers dat die per direct een nieuwe sollicitatieprocedure invoeren om minderjarige werknemers te voorkomen. Dit omvat onder meer het in persoon voeren van sollicitatiegesprekken en controle-apparatuur voor namaakidentiteitsbewijzen.

Tegen het einde van dit jaar moeten Samsungs toeleveranciers ook hun arbeidscontracten op orde hebben, en al hun werknemers voorzien van een exemplaar daarvan. Het boetesysteem is al afgeschaft, meldt Samsung die ook 'kliklijnen' heeft ingesteld waar werknemers misstanden anoniem kunnen melden.

'Tegen eind 2014'

De praktijk van illegale overuren lijkt voorlopig nog gedoogd te worden. Samsung zegt dat het deze kwestie tot 'topprioriteit' heeft benoemd en dat het "maatregelen onderzoekt en ontwikkelt om de uren voorbij de wettelijke limieten te elimineren tegen het einde van 2014". Hierbij belooft het bedrijf ook financiële steun aan zijn toeleveranciers om te investeren in meer apparatuur en om meer fabrieksarbeiders in dienst te nemen.

De nu onderzochte 105 toeleveranciers zijn door Samsung de afgelopen paar maanden ter plaatse geïnspecteerd. Daarnaast heeft het bedrijf nog 144 andere toeleveranciers. Die worden op papier doorgenomen, wat eind dit jaar afgerond moet zijn. De Amerikaanse arbeidsorganisatie China Labor Watch heeft Samsungs inspectie al gehekeld als onvolledig.

Samsung laat in China onder meer zijn smartphones en tv's produceren. De massale fabriekscomplexen hebben bijbehorende arbeidersflats waar vandaan de werknemers met pendelbussen naar hun productieplek worden vervoerd.