Dit voorspelt onderzoeksbureau IDC. Op dit moment heeft Nokia nog 35 procent van de markt in handen, tegen 30,5 procent van Samsung. Laatstgenoemde is echter bezig met de ontwikkeling van een hele reeks smartphones. Daarbij komen er Samsung-toestellen die Windows Mobile draaien, maar ook modellen met Android en de mobiele Linux-uitvoering. LiMo.

Hierdoor wordt Nokia ook in de smartphonemarkt bedreigd. Sony Ericsson moet in de huidige markt genoegen nemen met een vierde plaats nadat het is ingehaald door LG. Zowel Samsung als LG zijn populairder geworden door de introductie van touchscreen telefoons.

Meer verkocht

Volgens IDC zijn er voor het eerst in 15 maanden weer meer mobiele telefoons verkocht. Vergeleken met vorig jaar groeide de markt met 5 procent.

Dat had meer kunnen zijn als de aanbieders van smartphones de vraag konden bijhouden. Maar doordat de fabrikanten kampten met een tekort aan componenten op voorraad en daarnaast met problemen in de toelevering, kon er minder geleverd worden aan de operators.