Samsung heeft op de Duitse elektronicabeurs IFA de eerste smartphone met Windows Phone 8 gepresenteerd. De Finse gsm-reus Nokia komt naar verwachting komende week pas met zijn eerste toestel dat de nieuwste Windows Phone-versie draait. Nokia heeft samen met Microsoft eerder al persuitnodigingen verstuurd waarbij het - naar voorbeeld van Apple - geen details verstrekt.

'Opwarmertje'

Nokia doet dienst als Microsofts grote Windows Phone-partner, maar lijkt nu voorbijgestreefd door Samsung. De pr van het Finse bedrijf reageert schamper met de mededeling dat elke fantastische show een voorprogramma nodig heeft. Daarmee echoot Nokia de recente persuitnodiging van het door Google overgenomen Motorola.

Die fabrikant van Android-toestellen heeft op zijn beurt de Amerikaanse pers uitgenodigd voor een evenement, dat ook op 5 september plaatsvindt. In die eveneens summiere uitnodiging maakt Motorola gewag van 'the main event' waarmee het de gezamenlijke Nokia-Microsoft aankondiging neerzet als voorprogramma.

Omgebouwde Galaxy S III?

Samsung is qua Windows Phone 8 hoe dan ook de eerste. Het toestel heet Ativ S, heeft een 4,8 inch scherm, een 1,5 GHz dualcore Snapdragon S4-processor van Qualcomm, 1 GB geheugen en 16 of 32 GB aan opslagruimte.

Verder heeft het een insteekslot voor een microSD-geheugenkaart zodat extra opslagcapaciteit kan worden toegevoegd. Volgens techsite Ars Technica heeft het apparaat qua interne techniek veel weg van Samsungs Android-paradepaardje Galaxy S III. De buitenkant is echter een geheel ander ontwerp.