De nieuwe quadcorechip werd gepresenteerd door Samsung tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De Octa moet de Exynos 5 Dual opvolgen. Die Dual wordt onder meer al gebruikt in de Nexus 10 en de Google Chromebook. De acht kernen zijn verdeeld in vier Cortex A15 processoren voor intensieve taakberekeningen en vier Cortex A7-kernen die lichtere taken op zich nemen, schrijft Telecompaper.

Chipcombinatie moet energie besparen

De combinatie van de Cortex-chiptechnologie A15 en A7 is al langer bekend en moet tot 70 procent energie besparen. Dat Samsung met big.LITTLE aan de slag ging was ook al bekend. Sterker nog, de eerste chips zouden eigenlijk eind vorig jaar uitkomen, maar Samsung heeft toch gewacht tot de CES. De Exynos 5 Octa is gemaakt via het 28nm-procedé, en dat zal in de komende jaren naar 10 nm dalen.

De Cortex A15 is tevens gebruikt in de begin deze week gepresenteerde Nvidia Tegra 4-processor. Apparaten met Samsungs nieuwe chip komen pas in de tweede helft van dit jaar op de markt. Naast de Tegra 4 is ook de Qualcomm 800 een geduchte concurrent. Met die chips is het mogelijk meerdere zware taken tegelijk uit te voeren op een smartphone. Ook had Samsung een demo met het afspelen van een 3D videospel.