Volgens J.K. Shin, hoofd van Samsung Mobile Communications, draaien de volgende generatie Galaxy-smartphones van Samsung ook op 64-bit processors. Dit in navolging van Apple dat deze week zijn nieuwe vlaggenschip de iPhones 5S presenteerde, de eerste smartphones met een ARM-gebaseerde 64-bit, zelf ontwikkelde A7-chip.

Toch moet de Samsung-gebruiker daar nog even op wachten. “Niet op korte termijn. Maar ja, onze volgende smartphones krijgen 64-bit processing functionaliteit”, zegt Shin tegen de Korea Times. Het hoofd van de mobiele tak gaf daarin toe de Apple-presentatie ook zelf gevolg te hebben.

Voor de kudde uit

Een belangrijk verschil is dat 64-bit processors meer geheugen kunnen aansturen dan 32-bit chips. Toch zijn de meningen nog verdeeld over het werkelijke voordeel dat een 64-bit architectuur kan behalen in een smartphone. Deze is volgens experts op korte termijn minimaal vanwege het huidige aanbod van devices en applicaties.

Pas wanneer apps volledig gebruik maken van de mogelijkheden van de nieuwe architectuur, zou de aanschaf van een 64-bit smartphone nuttig kunnen zijn. Apple loopt dus voor de kudde uit, en Samsung volgt.

Concurrentie in China

In China is dat andersom. Daar is Samsung marktleider op smartphonegebied maar zag het kleine speler Apple deze week een grote slag slaan. Door een nieuwe deal met telcoreus China Mobile - die 700 miljoen klanten heeft – kan Apple zijn iPhone nu via de drie grootste operators van China slijten.

Samsung ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. “Apple gelooft dat het zijn marktaandeel kan vergroten door meer naamsbekendheid. Hoe dan ook is Samsung met betere prijzen, een meer diverse productlijn en stevige partnerschappen met lokale kanalen, van plan om het huidige momentum in China te behouden. We hebben geen reden om te geloven dat Apple marktaandeel zal afpakken van ons”, aldus een Samsung-medewerker tegen de Koreaanse krant.