De elektronicareus toonde tijdens een eigen evenement in de Taiwanese hoofdstad Taipei een prototype van de drive. De SSD heeft de afmetingen van een 9,5 millimeter hoge 2,5-inch hard-disk drive en moet die ook kunnen vervangen. De snelheid ligt met een SATA II-interface op 200 MBps voor lezen en 160 MBps voor sequentieel schrijven.

De drive wordt tegen het einde van dit jaar in massaproductie genomen. In het vierde kwartaal van dit jaar zal er ook een vergelijkbare 1,8-inch drive beschikbaar komen.

Jim Elliot, bij Samsung vice-president marketing, vergelijkt de 256 GB SSD met ‘de evolutie van de Sony Walkman naar naar NAND-gebaseerde MP3-spelers'. “Met de ontwikkeling van de 256 GB SSD betreedt de notebook-pc een tweede fase in de evolutie.”

Primeur?

Hoewel Samsung de primeur claimt, is het niet voor het eerst dat er een SSD met een dergelijk grote capaciteit op de markt verschijnt. Het Amerikaanse Super Talent heeft inmiddels een SSD-drive met een capaciteit van 256 GB op de markt. Deze drive is met 12,5 millimeter dikker dan Samsungs variant. Super Talent gebruikt bovendien SATA I waardoor de snelheid voor lezen op 65 MBps en voor schrijven op 50 MBps ligt. Bitmicro zou werken aan een 2,5 inch SSD met een opslagcapaciteit van 832 GB.

Bron: Techworld