Samsung stelt dat Windows RT verwarrend is voor gebruikers die een volledig compatibel Windows-product verwachten. Samsung-vp Mike Abary, die over de tablets en pc's op de Amerikaanse markt gaat, zegt tegen CNET voorlopig geen Windows RT-tablets uit te willen brengen in de Verenigde Staten. Hij laat in het midden wat dit betekent voor Samsung en Windows RT in de rest van de wereld.

Windows RT verwarrend

Volgens Samsungs Arbry is de plek van Windows RT voor klanten onduidelijk. “Toen we bestudeerden hoe we een Windows RT-apparaat (de Ativ tab) op de markt konden zetten, kwamen we erachter dat er nog veel werk te verrichten valt om consumenten voor te lichten over wat Windows RT is." Consumenten zouden bijvoorbeeld momenteel een Surface RT kunnen kopen en verwachten dat ze daar Windows 8-apps op kunnen draaien. Daarnaast bleek de vraag vanuit de winkelketens bescheiden.

Producten met Windows RT zouden goedkoper geproduceerd kunnen worden, maar volgens de Samsung-vp moeten er dan te veel concessies worden gedaan met de hardware, zoals minder geheugen. Abary stelt dat dit niet noodzakelijkerwijs de schuld is van Microsoft, maar dat Samsung zelf niet in staat bleek het prijspunt te halen dat het bedrijf voor ogen had met een Windows RT-toestel.

Hardwarepartners zien het niet zitten

Windows RT is tegelijk met Windows 8 gelanceerd als een ARM-alternatief. Daarmee probeert Microsoft een stevigere plek te veroveren in de mobiele markt. Het gros van de tablets en smartphones draait op ARM-chips van bijvoorbeeld chipfabrikant Qualcomm. Maar Microsoft heeft de ontwikkeling van de tablets strak willen regisseren, met een eigen voorbeeldmodel (de Surface en slechts enkele exclusieve OEM's aan te wijzen, waaronder Samsung.

De release van de eigen Microsoft-tablet Surface is een aantal fabrikanten koud op hun dak gevallen. Onder meer HP zou de stekker uit zijn eigen ARM-tablet hebben getrokken nadat Microsoft de Surface RT aankondigde.

Samsung wacht af

Maar nu lijkt een van de exclusieve hardwarepartners van het eerste uur voor Windows RT het geloof in het besturingssysteem op te geven. Samsung blijft inzetten op zoveel mogelijk platforms en gooit het blijltje er nog niet helemaal bij neer. “We willen zien hoe de markt voor RT zich ontwikkelt", aldus de Samsung-vp tegen CNET.

“Dit is niet iets wat we definitief op de plank leggen", sust Abary. “Het is nog steeds een vatbare optie voor ons in de toekomst, maar het moment [om Windows RT uit te brengen] is gewoon niet goed."

Microsoft zelf heeft alle vertrouwen in zijn nieuwe ARM-versie voor Windows. Ceo Steve Ballmer dook zelfs op bij de presentatie van mobiele chipfabrikant Qualcomm op CES2013 om te vertellen over Windows op ARM en de apps die ervoor uitkomen.