Samsung heeft vorige maand het verzoek ingediend betreffende Apple's octrooi op een terugveerbeweging van een mobiele GUI wanneer het einde van een scrollbaar gebied is bereikt. Dat zogeheten bounce back patent (ook bekend als patent 381) is eind oktober vorig jaar op voorlopige basis alsnog afgekeurd door het Amerikaanse patentbureau (USPTO). Dit nadat het eerst wel is goedgekeurd én Samsung schuldig is bevonden aan schending ervan.

Één patent in reeks die Samsung schendt

De federale rechter Lucy Koh bepaalt nu dat er geen nieuwe rechtszaak komt over dit ene patent, meldt technnieuwssite Cnet. Het 381-patent is er een in de reeks die Apple heeft ingezet tegen Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant is daarbij grotendeels schuldig bevonden, waarbij de jury een boete van 1 miljard dollar heeft opgelegd. Rechter Koh vond dat bedrag echter buitenproportioneel en heeft het gehalveerd om vervolgens een aparte zaak te gelasten voor de boetebepaling.

Bovendien is het terugveerpatent niet definitief ongeldig verklaard. Apple heeft bij de voorlopige afwijzing al gesteld dat het nog diverse opties heeft. Dat omvat het aanvechten van de afwijzing indien die definitief wordt gemaakt, en het nogmaals in hoger beroep gaan daarover. Recent is nog een ander Apple-patent, op een knijpbeweging om in te zoomen, afgewezen wat Samsung als overwinning heeft geclaimd.