NX-OS is gebouwd op SAN-OS, het besturingssysteem dat op den duur vervangen moet worden door de nieuwe software. Deze wordt meegeleverd met drie nieuwe switchmodules voor 8 Gbps Fibre Channel die Cisco voor het einde van het jaar op de markt brengt. Reden verandering van SAN-OS is dat Cisco het besturingssysteem naar eigen zeggen wil gaan omvormen tot een bredere platform voor in het datacentrum.

Zowel Lans als SANs worden door NX-OS ondersteunt. Naast optimalisatie voor gevirtualiseerde omgevingen is de software uitgerust met de wisfunctie Secure Erase. Die zou gegevens dusdanig kunnen verwijderen dat ze daarna niet meer te reconstrueren zijn.

De drie switschmodules die Cisco gaat lanceren behoren tot de MDS-9000 familie en zijn allemaal gebouwd voor 8 Gbps-verkeer. De nieuwe producten zijn compatibel met de multilayer MDS 9500-switches, zodat een eventuele overgang van 2 of 4 Gbps SAN mogelijk blijft. De modules hebben respectievelijk 24 poorten en 48 poorten, met nog een variant die 4/44 poorts host optimized is. Gegevens die door de modules worden gestuurd worden versleuteld met TrustSec Fibre Channel (CTS-FC), een op hardware gebaseerde line-rate encryptiesysteem.

Cisco heeft geen prijsstelling gegeven voor de nieuwe producten. Bron: Techworld