De X4-geheugentechnologie kan vier bits opslaan per flash-geheugencel. Dat is twee keer de capaciteit van huidige topmodellen. Sandisk zegt dat het in de eerste helft van dit jaar begint aan de massaproductie van geheugenkaartjes met een capaciteit van 64 gigabyte (GB). Die bevatten dus acht stuks van de 64 gigabit-chips. Huidige topmodellen flash-kaartjes halen 32 GB, maar 16 GB is meer de norm. De X4-chips worden geproduceerd op 43 nanometer.

Ook voor andere fabrikanten

Sandisk en Toshiba verwerken de X4-cellen in een chippakket compleet met geheugencontroller. De geheugencontroller speelt een steeds belangrijkere rol doordat er meer geheugencellen, elk met meer datacapaciteit, in een enkel geheugenproduct zitten. De twee partners willen deze geïntegreerde oplossing ook aan andere hardwarefabrikanten leveren. Die derde partijen kunnen dan meerdere chips combineren voor eigen flash-producten, zoals bijvoorbeeld ssd’s (solid state drives).

Vooruitgang op het gebied van flash-geheugenchips wordt geboekt door enerzijds het verkleinen van de geheugencellen en anderzijds het opslaan van meer data per cel. De eerste aanpak maakt het mogelijk veel meer cellen in een geheugenchip te plaatsen, waardoor de opslagcapaciteit toeneemt. De tweede aanpak levert ook een hogere datadichtheid en daarmee een hogere capaciteit op.

Sandisk geeft meer details over X4 op de International Solid State Circuit Conference die deze week plaatsvindt in San Francisco. Het doet daar ook een volgende vooruitgang uit de doeken: X3 op 32 nanometer. Dus flash-cellen met ‘slechts’ drie bits data per cel, maar wel op het nog kleinere 32 nanometer. Dat maakt microSD-geheugenkaartjes van 16GB mogelijk. X3 op 32 nanometer gaat gebruikt worden in ssd’s, laat Sandisk weten. Het bedrijf heeft vorige maand op de Consumer Electronics Show al aangekondigd midden dit jaar een 240 GB ssd op de markt te brengen.

Overname

Sandisk heeft de X4-technologie in handen gekregen met de overname van M-Systems. Het kocht die flash-geheugenspecialist in juli 2006 via een aandelenruil met een waarde van 1,55 miljard dollar. De koper heeft een meerwaarde van 26 procent betaald. X4 was toen al in wording, maar het heeft tot nu geduurd om de technologie toe te passen in concrete geheugenproducten die en masse te fabriceren zijn.