Nederland is na Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het vierde Europese land waar 'SAP Business ByDesign' wordt geintroduceerd. Duitsland en de Verenigde Staten hadden in september 2007 de primeur.

Het Duitse softwarebedrijf hoopt met name marktaandeel af te snoepen van Salesforce.com. "Waar Salesforce vooral een 'point solution' is voor met name klantrelaties, is Business ByDesign een breed ERP-pakket", zegt Rinse Tamsma, bij SAP directeur MKB, tijdens een video-interview met Techworld.

Volgens Rinse Tamsma is zo'n tachtig procent van SAP's aanbod inmiddels beschikbaar 'on demand'. Te denken valt dan aan applicaties voor financieel beheer, samenwerking, het beheren van klantrelaties en projectmanagement. Al deze toepassingen zijn gebouwd in de vorm van webservices die draaien bovenop SAP's application server platform NetWeaver.

Standaard

Waar SAP's applicaties voor grote bedrijven vaak maatwerk zijn, hoopt SAP bedrijfssoftware met Business ByDesign te standaardiseren. Tamsma vergelijkt het met de producties van auto's: de klant kan zijn voorkeuren doorgeven, maar uiteindelijk blijft het een auto. Wie aan de slag wil met Business ByDesign heeft volgens Tamsma niets meer nodig dan een webbrowser. De gebruiker doorloopt vervolgens een wizard om tot een specifieke configuratie te komen. "Bij het opgeven van naam en land vallen er al meteen opties af."

De klant kan de gekozen configuratie voor aanschaf nog een periode uitproberen en desgewenst aanpassen. Daarna wordt er afgerekend op basis van het aantal gebruikers per maand. Voor bedrijven die al SAP-applicaties hebben aangeschaft, maar graag gebruik willen gaan maken van Business ByDesign, is er vooralsnog geen migratiemogelijkheid.

Partners

Bij het op de markt brengen van Business ByDesign is een belangrijke rol weggelegd voor de partners. Daarbij zoekt SAP naar verschillende soorten van samenwerking, waarbij de partner bijvoorbeeld de mogelijkheid heeft om Business ByDesign zelf te hosten, of de hosting over te laten aan SAP. Ook voor de technische ondersteuning zijn er wat betreft SAP verschillende opties. Tamsma kon echter nog geen concrete namen van Business ByDesign-partners noemen. Ook is SAP nog op zoek naar personeel om de dienst te ondersteunen.

Specifiek MKB

SAP richt zich met dit aanbod specifiek op de bedrijven met honderd tot vijfhonderd werknemers. Grote vraag is of SAP het 'on demand' model nu ook gaat uitproberen bij de grotere klanten. Tamsma: "Het is mogelijk dat we bepaalde tools ook bij grote bedrijven gaan inzetten. Maar Business ByDesign is en blijft ons product specifiek voor het MKB."

Bron: Techworld