De certificering gaat gelden voor 64-bit Netweaver software en CRM applicaties die draaien op VMware virtuele machines binnen Linux en Windows. Dat is een fikse uitbreiding op de support van gevirtualiseerde servers, die eerder alleen voor bepaalde Linux-varianten gold.

"Wij zijn hier uiteraard erg blij mee," zegt Jeremy van Doorn, systems engineer bij VMware. "We zijn sinds een jaar in overleg met SAP over ondersteuning voor de applicaties in een VMware omgeving, en nu is er eindelijk volledige ondersteuning." Hij zegt verder dat VMware virtualisatie nu ook een mogelijkheid is voor klanten bij wie de omgeving bedrijfskritisch is. "SAP neemt het nu echt op voor zijn klanten. Eerst werden vooral SAP test- en ontwikkelomgevingen gebruikt met VMware, T-Systems en SAP Hosting zijn nu ook kandidaten voor virtualisatie."

Tijdens het Open World congres vorige maand maakte Oracle bekend een eigen, op Xen gebaseerde, hypervisor op de markt te zetten. Bovendien kwam Oracle in aanvaring met VMware over de ondersteuning en het licentiebeleid. Met de lancering van Oracle VM zou de ondersteuning van VM's van anderen terug worden geschroeft, tot irritatie van VMware. Oracle nuanceerde de uitspraken later. Maar volgens Van Doorn speelt dit opstootje geen rol in de aankondiging van vandaag. "Het is toevallig dat het overleg nu is afgerond. We werken al langer samen met SAP, en we werken nog steeds prima samen met Oracle", zegt hij.

Gebrek aan ondersteuning heeft volgens IDC nog geen remmende werking gehad op het gebruik van SAP in gevirtualiseerde omgevingen. Maar omdat nu ook kleinere bedrijven aan het kijken zijn naar virtualisatie wordt ondersteuning steeds belangrijker. Deze zijn minder snel bereid om risico te nemen, aldus IDC-analyst Michelle Bailey. Bron: Techworld